Svijet

Komisija UN-a na ročištu u Ženevi istražuje navode o izraelskim ratnim zločinima

Niz javnih ročišta sa žrtvama izraelskih navodnih kršenja ljudskih prava otvoren je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi u ponedjeljak, dok ih je Izrael odbacio kao “lažna suđenja”.

FOTO: WAFA
FOTO: WAFA

Nezavisna istražna komisija, koju je oformilo vodeće tijelo UN-a za ljudska prava u prošloj godini, planira petodnevno ročište za koje tvrdi da će biti nepristrasno i istražit će navode i izraelskih i palestinskih svjedoka.

Izrael je, ipak, saopćio da su ročišta sazvana kratko prije najavljenog datuma i ukazao je na “antiiizraelsku agendu”. To (istražna komisija) i sazivanje ovih lažnih suđenja podrivaju autoritet Vijeća za ljudska prava – navodi Izrael u saopćenju koje je olbjavila njegova diplomatska misija u Ženevi.

Ured UN-a za ljudska prava ranije je odbacio navode o pristrasnosti i saopćio je da Izrael nije sarađivao u radu komisije.

Fokus prvog seta ročišta bit će na izraelskim naređenjima o zatvaranju brojnih palestinskih organizacija u avgustu i ubistvu palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh u maju.

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je kako njegovi nalazi ukazuju da su je ubile izraelske snage dok je bila na zadatku i istraga je zaključila kako ju je najvjerovatnije nenamjerno ubio izraelski vojnik.

Prvo dana ročišta, svjedoćit će troje predstavnika zatvorene palestinske nevladine organizacije.

Niti ročišta niti Vijeće UN-a za ljudska prava nemaju nikakve zakonske ovlasti. Istrage koje pokreće vijeće povremeno se, međutim, koriste kao dokazi pred nacionalnim ili međunarodnim sudovima.

Pored Izraela, njegov saveznik Sjedinjene Države kritikuje Vijeće UN-a za ljudska prava, zbog kako je opisuje, “hronične pristrasnosti” protiv Izraela. One su napustile tijelo UN-a zbog toga u 2018. i tek su se u potpunosti ponovo pridružile u ovoj godini.

Tročlana istražna komisija stvorena je nakon 11-dnevnog sukoba u maju 2021, tokom koga je ubijeno 250 Palestinaca iz Gaze i 13 osoba u Izraelu. Mandat istražne komisije uključuje navode o kršenju ljudskih prava prije i nakon toga, i nastoji da istraži korijene uzroka napetosti, prenosi Reuters.