BiH

Komemoracija za žrtve Blajburške tragedije u Stocu: Radimlja je simbol stradanja

Na Radimlji kod Stoca u nedjelju je održana središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

FOTO: FENA/EMANUEL SOCA
FOTO: FENA/EMANUEL SOCA

Tom prilikom gradonačelnik Stjepan Bošković izrazio je želju da Stolac bude mjesto sjećanja na sve žrtve Blajburške tragedije, križnih puteva toga vremena te da bude mjesto mira i pijeteta prema žrtvama.

– Radimlja je simbol tragedije, mjesto gdje su do 1998. godine prilikom iskapanja pronađeni ostaci poginulih iz toga vremena, a istraživanja su nastavljena i 2022. godine. Radimlja će biti mjesto gdje će svi ti ostaci biti pohranjeni, gdje će se moći doći za njih pomoliti i na njih se sjetiti. Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH – rekao je Bošković.

Napomenuo je da je u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji evidentirano 4 i pol hiljade ljudi, imenom i prezimenom, koji su pobijeni ili nestali u Drugom svjetskom ratu.

Samo župa Stolac broji 680 žrtava. To su ogromna stratišta, ali ne radi se ovdje samo o Stocu, nego o svim križnim putevima u BiH. Želimo da Radimlja bude mjesto na kojem ćemo se svih njih prisjećati – rekao je Bošković.

Komemoraciji je nazočio i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručivši da je važno njegovati sjećanje i održati ga živim, kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo.

– Radimlja je simbol stradanja i mjesto pijeteta gdje komemoriramo žrtve Križnog puta koje su bile izložene torturama, masovnim likvidacijama, bez optužnice, bez suda. Osuđujemo sve zločine počinjene u vrijeme svih totalitarnih režima, a osobito neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i u poraću, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost – rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da su ovdje izvršene egzekucije, brutalne likvidacije u kojima je stradalo jako puno civila, djevojaka, žena. Važno je njegovati sjećanje i kolektivnu memoriju.

– Poginulima i nestalima ne znamo grobišta, ne postoji upisano mjesto njihovog ukopa. Govorimo o masovnim grobnicama, jamama. Za vrijeme komunističkog sustava o tome se šutjelo, nije se smjelo govoriti. Tek nakon raspada bivše države i slobodnih, demokratskih izbora njihovi potomci su obilazili, tražili mjesta da bi zapalili svijeću, za njih se pomolili. Ovo je tužna obljetnica – zaključio je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

U povodu obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i žrtava Križnog puta, svetu misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.