Sarajevo

Koliko najveći kulturni događaj u ovom dijelu Evrope utiče na kulturu glavnog grada BiH?

Sve sitnije odbrojavamo do najvećeg kulturnog događaja u jugoistočnoj Evropi.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Sarajevo Film Festival godinama privlači ljubitelje sedme umjetnosti iz zemlje, regiona te Evrope, ali i one željne dobrog provoda. Mnogi planiraju godišnji odmor u skladu s početkom SFF-a, pa čim se august počne približavati, čekaju da neko iz organizacije puhne u rog.

Pa konačno i dočekasmo i taj dan da u sarajevskom BKC-u krene prodaja ulaznica za projekcije, a kako je zabilježio fotoreporter Bosnainfo, red za kupovinu bio je nepregledan.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kao i uvijek dosad, SFF nudi interesantne sadržaje (ne samo u Sarajevu, i u Tuzli te Mostaru filmoljupci mogu jednako uživati i ponuđenim izdanjima). S druge strane, ima i onih kojima je samo do derneka, pa ne mogu dočekati SFF ne bi li se dobro proveli. Jer, i derneci ovog grada tad su na najvišem nivou. Samo u ovom slučaju centar Sarajeva te njegov stari posebno zablistaju. Gore. Rijeke ljudi slivaju se niz (nikad čistije i sjajnije) uličice i kaldrme.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pohvalila se osvježenim novim fasadama u centru Sarajeva i što jest-jest, predivno izgledaju i upotpunjuju doživljaj.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Stare austrougarske zgrade maligno su zahvatili zub vremena te protekli rat, pa im je obnova prijeko potrebna u zavisnosti od toga koliko nam je stalo do nje.

No, fasade su uređene na najprometnijm ulicama. A kad zađete malo dublje u sporedne uličice, nađete se u potpuno drugom svijetu. Oronulom. Juče smo, naprimjer, svjedočili tome kako se odlomio komad fasade sa (unutrašnje strane) zgrade na Drveniji. Srećom, nije pao na neku osobu ili automobil.

A šta je sa smećem? Ok, Centar i Stari Grad sad sijaju. Ali šta je s drugim dijelovima grada? Građani Sarajeva dobro znaju i godinama gledajući, postalo im je sasvim normalno da je smeće sastavni gradski dio. Nema gdje ga nema, po ulicama, stanicama gradskog prevoza, parkovima, dječijim igralištima…

Sarajevska javna preduzeća Gras, Rad, Park, koja su zadužena za održavanje čistoće glavnog grada, imaju zaposlenih po administracijama da bi im pozavidjele i mnoge svjetske firme, ali na terenu – manjak radne snage.

A i koliko smo navikli da nam smeće, prljavština te nepokošena trava udaraju u oči i da nam to uopšte i ne smeta, toliko smo i ekološki neosviješteni.

Bosnainfo je zavirila u jednu od mnogih gradskih ulica. Dr. Fetaha Bećirbegovića u sarajevskom Kvadrantu, u blizini koje se nalazi i sjedište KJKP Rad. Pored dječijeg igrališta stajale su dvije kante za smeće, naravno, prepune otpada, koji je nabujao i prelio se na zelenu površinu. I kome bi uopšte moglo pasti na pamet da baci recimo kanister i to ne u kantu za otpatke, nego pored nje, a kontejner udaljen 50 metara?!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

S druge strane, neko se potrudio da uljepša drvo pored korpi za otpatke, ali koliko ružno nagomilano smeće izgleda i razjeda naš grad, ništa lijepo ne može doći do izražaja.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Osim (u određenim dijelovima) kad nastupi SFF.