Magazin

Koliko dugo smiju stajati kuhana jaja?

Tvrdo kuhana jaja izuzetno su hranjiva, što ih čini dobrim izborom za zdravi međuobrok ili kao dio uravnoteženog obroka. Međutim, mnogima nakon praznika ostane više jaja.

FOTO: PIXNIO
FOTO: PIXNIO

Zanimljivo je da kuhana jaja zapravo traju manje od svježih jaja.

Kuhanjem se uklanja prirodni zaštitni sloj s ljuske, što ih čini osjetljivijima na zrak i bakterije. Zato je vrlo važno da ih ohladite odmah nakon kuhanja kako biste spriječili kvarenje ili kontaminaciju.

Najbolje ih je čuvati u kartonskoj ambalaži ili zatvorenoj posudi s poklopcem, te na unutrašnjoj polici frižidera – a ne na vratima, gdje česte promjene temperature mogu uticati na njihovu svježinu.

Možda ćete na početku osjetiti neobičan miris u frižideruu kojem se drže tvrdo kuhana jaja, ali to nije znak da su pokvarena. Riječ je o prisutnosti sumporovodika koji se stvara tokom kuhanja – miris je bezopasan i obično nestane nakon nekoliko sati.

Zamrzavanje kuhanih jaja nije preporučljivo jer i bjelanjci i žumanjci postanu gumenasti i vodenasti, što nije ugodno za jesti.

Ako se pravilno skladište, tvrdo kuhana jaja s ljuskom i bez ljuske mogu se čuvati u frižideru do sedam dana, prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država. Ako niste sigurni koliko dugo su jaja tamo, obratite pažnju na ljusku – ako postane ljepljiva ili kredasta, jaje treba baciti, navodi N1 Hrvatska.

Također, izbjegavajte jesti napuknuta ili razbijena jaja, jer to može dovesti do trovanja hranom sa simptomima poput mučnine, povraćanja i proljeva. Ako sumnjate da je jaje pokvareno, razbijte ga i pomirišite – neugodan miris jasan je znak da nije za upotrebu.

Mnogi se zabrinu kad žumanjak tvrdo kuhanog jajeta poprimi sivkasto-zelenu nijansu, ali to ne znači da je jaje pokvareno. Boja zavisi o temperaturi i trajanju kuhanja – što se duže kuha, žumanjak više blijedi i može promijeniti boju.

Ova reakcija se događa kada se željezo iz žumanjka spoji s vodikovim sulfidom iz bjelanjka. Iako se boja i tekstura mogu činiti neobičnima, ova vrsta jaja sigurna je za jelo, navodi Healthline.