Zanimljivo je da kuhana jaja zapravo traju manje od svježih jaja.
Kuhanjem se uklanja prirodni zaštitni sloj s ljuske, što ih čini osjetljivijima na zrak i bakterije. Zato je vrlo važno da ih ohladite odmah nakon kuhanja kako biste spriječili kvarenje ili kontaminaciju.
Najbolje ih je čuvati u kartonskoj ambalaži ili zatvorenoj posudi s poklopcem, te na unutrašnjoj polici frižidera – a ne na vratima, gdje česte promjene temperature mogu uticati na njihovu svježinu.
Možda ćete na početku osjetiti neobičan miris u frižideruu kojem se drže tvrdo kuhana jaja, ali to nije znak da su pokvarena. Riječ je o prisutnosti sumporovodika koji se stvara tokom kuhanja – miris je bezopasan i obično nestane nakon nekoliko sati.
Zamrzavanje kuhanih jaja nije preporučljivo jer i bjelanjci i žumanjci postanu gumenasti i vodenasti, što nije ugodno za jesti.
Ako se pravilno skladište, tvrdo kuhana jaja s ljuskom i bez ljuske mogu se čuvati u frižideru do sedam dana, prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država. Ako niste sigurni koliko dugo su jaja tamo, obratite pažnju na ljusku – ako postane ljepljiva ili kredasta, jaje treba baciti, navodi N1 Hrvatska.
Također, izbjegavajte jesti napuknuta ili razbijena jaja, jer to može dovesti do trovanja hranom sa simptomima poput mučnine, povraćanja i proljeva. Ako sumnjate da je jaje pokvareno, razbijte ga i pomirišite – neugodan miris jasan je znak da nije za upotrebu.
Mnogi se zabrinu kad žumanjak tvrdo kuhanog jajeta poprimi sivkasto-zelenu nijansu, ali to ne znači da je jaje pokvareno. Boja zavisi o temperaturi i trajanju kuhanja – što se duže kuha, žumanjak više blijedi i može promijeniti boju.
Ova reakcija se događa kada se željezo iz žumanjka spoji s vodikovim sulfidom iz bjelanjka. Iako se boja i tekstura mogu činiti neobičnima, ova vrsta jaja sigurna je za jelo, navodi Healthline.