Magazin

Koliko dugo smiju da stoje kuhana jaja poslije praznika?

Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umjesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuhana jaja.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Tvrdo kuhana jaja su izuzetno hranljiva, pa su dobar izbor za zdravu užinu ili kao dio uravnoteženog obroka. Ipak, mnogima ostane višak jaja nakon praznika.

Zanimljivo je da kuhana jaja zapravo kraće traju od svježih.

Kako ih pravilno čuvati?

Kuhanjem se uklanja prirodni zaštitni sloj sa ljuske, što ih čini podložnijim uticaju vazduha i bakterija. Zato je veoma važno da ih odmah nakon kuhanja stavite na hlađenje kako biste spriječili njihovo kvarenje ili kontaminaciju.

Pročitajte još

Najbolje je da ih čuvate u kartonskoj ambalaži ili zatvorenoj posudi s poklopcem, i to na unutrašnjoj polici frižidera – a ne na vratima, gdje česta promjena temperature može uticati na njihovu svježinu.

U početku možete primijetiti neobičan miris u frižideru gdje se čuvaju tvrdo kuhana jaja, ali to nije znak da su pokvarena. Riječ je o prisustvu vodonik sulfida koji nastaje tokom kuhanja – miris je bezopasan i obično nestane nakon nekoliko sati.

Zamrzavanje kuhanih jaja se ne preporučuje jer i bhelance i žumance postaju gumeni i vodenasti, što nije prijatno za jelo.

Ako se pravilno čuvaju, i oljuštena i neoljuštena tvrdo kuhana jaja mogu stajati u frižideru do sedam dana, navodi američko Ministarstvo poljoprivrede. Ako niste sigurni koliko dugo su jaja tamo stajala, obratite pažnju na ljusku – ako postane lhepljiva ili kredasta, jaje treba baciti.

Takođe, izbhegavajte konzumaciju jaja koja su napukla ili razbijena, jer to može dovesti do trovanja hranom sa simptomima poput mučnine, povraćanja i dijareje. Ako sumnjate da je jaje pokvareno, razbijte ga i pomirišite – neprijatan miris je jasan znak da nije za upotrebu.

Šta ako je žumance zelenkasto?

Mnogi se zabrinu kada tvrdo kuvano žumance poprimi sivkasto-zelenu nijansu, ali to ne znači da je jaje pokvareno. Boja zavisi od temperature i trajanja kuvanja – što se duže kuha, to žumance bledi i može promijeniti boju.

Do ove reakcije dolazi kada se gvožđe iz žumanca spoji sa vodonik-sulfidom iz belanca. Iako boja i tekstura mogu djelovati neobično, ovakvo jaje je bezbjedno za jelo, navodi Healthline.