Za porodični ručak idealno je pečeno pile. A kako da znate je li dobro ispečeno? To se najčešće utvrđuje ako meso probodete viljuškom. Ako je sok koji curi bistar, to znači da je pile ispečeno. Ako je sok koji curi iz mesa crven, pile još treba da se peče.
Najbolje da ga odledite
Za pečenje je pogodno ohlađeno pile, a ne smrznuto. Ako imate zamrznuto, prvo ga odmrznite prije nego što ga stavite u rernu. Stavite ga da stoji u frižideru, da se odmrzne, kako se na pultu ne bi pokvarilo. Pečenje smrznutog pileta se ne preporučuje, jer može da zagori izvana i da se meso ne ispeče dobro iznutra.
Koliko dugo se peče
Prije pečenja pileta, potrebno je da ga dobro operete, a zatim obrišete suhom krpom. Pile koje ima oko 1 kg peče se 1 sat i 10 minuta na 200 stupnjeva. Deset minuta prije isteka tog vremena, ako imate, uključite funkciju grila u rerni, kako bi se kožica pretvorila u ukusnu, zlatnu i hrskavu. Ako nemate tu funkciju, da biste dobili ukusnu hrskavu koricu, potrebno je više puta preliti pile pivom tokom pečenja u rerni.
Ako je pečeno pile teže od 1 kg, pecite ga 15 minuta duže, stalno provjeravajući je li gotovo. Možete peći pile prekriveno prvo alu-folijom. Tako pile koje je teško oko kilogram pecite oko sat vremena na 190 stupnjeva. Na kraju, 10 minuta prije isteka vremena pečenja, foliju sklonite kako bi se formirala ukusna i hrskava koža. Ako pečete samo pileće batke, oni su gotovi za oko 30 minuta na 200 stupnjeva. Pecite ih po 15 minuta sa svake strane.