BiH

Ko je štitio Sulejmanovića u MUP-u TK i zašto još niko nije odgovarao?

Ni tačno mjesec dana od trostrukog ubistva u Gradačcu niko od nadležnih iz institucija u ovom mjestu nije snosio nikakvu odgovornost jer je ubica Nermin Sulejmanović pušten na slobodu nekoliko dana prije krvavog pira iako je njegova partnerka Nizama Hećimović, molila da mu se odredi zabrana prilaska u odnosu na nju.

FOTO: CRNA HRONIKA
FOTO: CRNA HRONIKA

Evidentno je da je bilo niza propusta ali osim nekoliko smjena u policiji, javnost nije čula imena onih koji su propuste učinili, a zbog kojih su prekinuta tri nevina života, piše Srpskainfo.

Takođe, niko od njih nije ni preuzeo odgovornost za to što je odbijeno da se prema Sulejmanoviću donese mjera zabrane prilaska prema Nizami Hećimović, koja ga je samo par dana uoči masakra prijavila za nasilje!

Ubijena jer je prijavila nasilje

Žena, supruga, majka. Ubijena jer je prijavila nasilje – ovim riječima su se građani Gradačca masovno pobunili i organizovali protest, iskazujući žal za Nizamom i tražeći da nadležni preuzmu odgovornost.Ko je zakazao od institucija?

Nesumnjivo da je bilo propusta u cjelokupnom lancu institucija. Umjesto da sarađuju i za cilj imaju da zaštite ženu od nasilnika, Nizami Hećimović su institucije okrenule leđa, a Sulejmanovića nisu zaustavljali i to je eskaliralo krvavim pirom 11. augusta.

Nizama Hećimović je nekoliko puta prijavila nasilnika, a posljednji put tri dana prije masakra. Neko je odao Sulejmanoviću da je prijavljen zbog nasilja.

Policijska službenica Dženana S., nedjelju dana nakon masakra, suspendovana je zbog kontakta sa trostrukim ubicom Nerminom. Odmah nakon što je otkriveno da je ubica imao krticu u policiji, u medijima se pojavilo ime policajke Dženane. Ona se sumnjiči da je ubici odala lokaciju gdje se žrtva nalazi.

Takođe, spekulisalo se da je ona bila u emotivnoj vezi sa Sulejmanovićem, što je policajka demantovala.

Zehrudin Hasić, načelnik Policijske uprave Gradačac smijenjen je 6. septembra. Takođe, istog dana je smijenjen i njegov zamjenik. Do smjene je došlo zbog određenih provjera koje su izvršene nakon masakra, ali tačan propust ovih službenika nije saopšten.

I to su svi koji su smijenjeni nakon velike tragedije koja je Gradačac zavila u crno.

Propust suda, a predsjednica krivi policiju

Od januara do 31. jula ove godine, Općinski sud u Gradačcu prihvatio je zahtjeve za izricanje 16 zaštitnih mjera za sprečavanje nasilja u porodici. Samo jedna je odbijena – ona koja je podnesena u ime Nizame Hećimović koju će kasnije brutalno ubiti nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović, protiv kojeg je i tražena mjera zabrane prilaska!

Ovo je zaključak iz saopštenja Uprave policije MUP Tuzlanskog kantona, koja je poslije trostrukog ubistva u Gradačcu i bijesa javnosti zbog neizricanja zabrane prilaska Nerminu Sulejmanoviću, objasnila koliko je zahtjeva za izricanje mjera zaštite od nasilja u porodici policija podnijela ove godine i koje je dokaze priložila sudu uz to.

Kako se navodi, sud u Gradačcu je od početka godine prihvatio 16 zaštitnih mjera prema devet osoba za nasilje u porodici, a odbio samo jednu.

– PU Gradačac je od 1. januara 2023. godine do 31. jula 2023. godine, postupajući po prijavama nasilja u porodici, Općinskom sudu u Gradačcu podnijela zahtjeve za izricanje 16 zaštitnih mjera prema devet osoba, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene – piše u saopćenju.

Nažalost, i u situaciji dok cijeli Gradačac žali za ubijenima, nadležni su nastavili da prebacuju krivicu jedni na druge.

Slobodanka Kojić, predsjednica Općinskog suda u Gradačcu, održala je 16. septembra konferenciju za medije tokom koje je okrivila policiju.

– Tačno je da je policija podnijela zahtjev. U zahtjevu stoje određene činjenice. Kod svakog zahtjeva, sve činjenice koje stoje u tom pravnom aktu moraju se dokazati. Ovdje nije bilo dokaza. Ja sam već rekla da je ovdje bila službena bilješka i da je bila izjava oštećene Nizame Hećimović gdje je koristila blagodet svjedočenja, znači odbila je da da izjavu. Kad koristite tu blagodet svaka odluka suda bi bila nezakonita. Ja sam rekla u saopštenju, dokaze za sud prikuplja policija i tužilaštvo. Sud ne prikuplja dokaze. Mogli su se saslušati policajci, to je trebalo policija da uradi. Sudija ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu, već donosi odluku po tome šta je policijska stanica dostavila. Sudu se dokazi dostavljaju – rekla je Kojić.