Ekonomija

Ko drži svjetski rekord u prinosu pšenice?

Dva svjetska rekorda u uzgoju žitarica uspio je oboriti britanski proizvođač Tim Lamyman na svojoj farmi Worlaby, Lincolnshire.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

On je postigao službeni Guinnessov svjetski rekord za prinos ozime pšenice DSV Champion 2022. godine, izvještava CPM Magazine. Drugi svjetski rekord je za ozimi ječam.

Oborio rekord u saradnji sa naukom

Prinos njegove pšenice bio je 17,96 t/ha čim je nadmašio postojeći svjetski rekord od 17,40 t/ha koji je postignut na Novom Zelandu 2020. godine.

Lamyman ističe da su on i njegov tim znali da postoji potencijal sa posebnim agronomskim programom Ecoculture Biosciences koji su razvili Frontier i BASF. Primijenili su poseban sistem prihrane usjeva Bionature. Tri puta su dodavali 103,5 kg/N, što je ukupno 310,5 kg N/ha azota. Koristili su Bionature Delta K, za aktiviranje strukture korijena, i TipTop. Tako je ukupan azot primijenjen na usjev dostigao 314 kg/ha.

Odlučili su se za navedenu sortu zbog specifične osobine visokih prinosa. Prema oplemenjivaču DSV Championa, dr. Mattu Kertonu, potencijal sorte je bio jasno vidljiv od rane faze njenog oplemenjivačkog puta, a pokazala se dobrom i u različitim situacijama rasta, uključujući ranu ili kasnu sjetvu na teškim ili lakim zemljištima.

Lamyman kaže da je najbolji svjetski prinos zasijan 22. septembra sa 125 kg/ha i 24. septembra sa 150 kg/ha sa Vibrance Duo sjemenom.

“Ovo je još uvijek bilo 20 posto ispod naše standardne stope kako bi se uzela u obzir Championova fantastična sposobnost da nastavi da se bokori. Do februara 2022. oba usjeva su izgledala kao da bi mogli postići savršenih 600 do 650 biljaka/m².

Za 2 t/ha više od prošlog rekordnog prinosa ječma

Drugi rekord koji je Lamyman oborio bio je u uzgoju ozimog ječma na plodnim i glinovitim zemljištima, naveo je Ecoculturebs. Uspio je dobiti prinos od 16,21 t/ha, što je za 2 t/ha više nego prošli rekord. I pored vrlo sušnog proljeća, usjevi su pustili duboko korijenje tokom sušne jeseni, a vapnenačko zemljište je djelovalo kao spužva te očuvalo vlagu, održavajući snažan rast biljaka kroz proljetnu i ranu ljetnu sušu.

Pored ovih rekorda, britanski proizvođač je ove godine ostvario jedan od najvećih prinosa zabilježenih u uzgoju uljane repice od 8,98 t/ha, piše Agroklub.

Prihvati notifikacije