Svijet

Kineska raketa teška 23 tone past će na Zemlju ovog vikenda. Problem je što niko ne zna gdje

Prvi stupanj masivne kineske rakete Changzheng 5B (Dugi marš 5B) trenunno se vrti izvan kontrole u nestabilnoj orbiti te će pasti na Zemlju ovaj vikend, najvjerojatnije u nedjelju, pri čemu bi potencijalno moglo doći do materijalne štete ili čak ljudskih žrtava.

FOTO: NASA
FOTO: NASA

Riječ je o 23 tone teškom vozilu koje je prije četiri dana u orbitu poguralo Wentian, najnoviji znanstveni modul kineske svemirske postaje Tiangong. Wentian, kabina s nizom mikrogravitacijskih laboratorija, spojio se sa središnjim modulom Tianhe u kojem se trenutačno nalaze kineski taikonauti.

Rastuća kineska svemirska postaja ponos je svemirskog programa Pekinga, pogotovo s obzirom na to da je, za razliku od Međunarodne svemirske postaje, rezultat napora samo jedne države – Kine. No, vozilo koje je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) namijenila za gradnju postaje – rakete Dugi marš – predstavlja potencijalnu opasnost po ljude na Zemlji.

Službeni je stav Pekinga da je ta opasnost “iznimno mala”. Glasnogovornik kineske vlade Zhao Lijian rekao je u četvrtak da će “većina dijelova rakete izgorjeti u atmosferi”. No, tijekom prvog takvog lansiranja 2020. godine dijelovi rakete pali su na Obalu Bjelokosti i pogodili nekoliko kuća. Drugo lansiranje, u kojem je postavljen središnji modul kineske postaje, odrađeno je prošle godine, a dijelovi Dugog marša pali su u more pokraj Maldiva.

Prema procjenama analitičara, opasnost da netko bude ozlijeđen ili ubijen u padu dijelova rakete je između 0,1 i 0,4 posto. Iako je uistinu riječ o relativno maloj opasnosti, međunarodno prihvaćeni standard je znatno viši – sve druge svemirske agencije planiraju svoje misije tako da rizik bude manji od 0,01 posto.

Savremena svemirska vozila uglavnom imaju prve stupnjeve raketa koji uopće ne ulaze u orbitu, nego je njihova putanja u potpunosti unaprijed isplanirana ili mogu ponovno upaliti svoje potisnike kako bi mogli izvesti kontrolirani ulazak u atmosferu. U oba slučaja cilja se na pad u područjima dubokog oceana.

No, Dugi marš 5B ne može ponovno upaliti svoje motore, a svoju misiju završava u izrazito niskoj i nestabilnoj orbiti oko Zemlje. Zbog otpora zraka u najvišim slojevima atmosfere raketa se polako usporava i gubi visinu prije nego što konačno počne izgaranje u atmosferi i pad na Zemlju. Pretpostavlja se da će i sljedeća lansiranja te rakete ponovno predstavljati rizik.

Srećom, putanja rakete, zadana pozicijom kineske postaje, ne dovodi je sjevernije od Madrida te je opasnost po ljude i imovinu u Hrvatskoj gotovo nepostojeća.

Prihvati notifikacije