Svijet

Kina, Rusija i Iran započeli zajedničke pomorske vježbe u vodama Arapskog mora

Kina, Iran i Rusija započeli zajedničke pomorske vježbe u Omanskom zaljevu od 15. do 19. marta, saopćili su u srijedu ministarstva odbrane Kine i Rusije, prenosi AFP.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Vježbe kodnog naziva ‘Marine Security Belt’ (pomorski sigurnosni pojas) pomoći će “produbiti praktičnu saradnju između mornarica zemalja učesnica vježbi”, navodi kinesko ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da će aktivna faza vježbi biti 16. i 17. marta, uključujući razne zajedničke manevre, među kojima i artiljerijska gađanja i to i danju i noću.

“Trilateralna pomorska vježba u kojoj učestvuju ruska, kineska mornarica i iranske pomorske snage započela je danas u vodama Arapskog mora”, objavilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu.

Rusija je poslala brodove Sjeverne flote, uključujući fregatu Admiral Gorčkov, Kina razarač Nanjing, a Iran fregate.

Njihov cilj je provoditi “zajedničke manevre”, vježbati “oslobađanje zarobljenog broda” ili raditi na “pomoći brodovima u nevolji”, navodi se u saopćenju.

Rusija je izvela nekoliko vojnih vježbi s partnerima od početka vojne ofanzive u Ukrajini koja je pokrenuta prije više od godinu dana.