Svijet

Kim Jong-un: Naš cilj je da posjedujemo najmoćniju nuklearnu silu

Sjevernokorejski lider Kim Jong.un izjavio je da je krajnji cilj njegove zemlje da posjeduje najmoćniju nuklearnu silu na svijetu.

FOTO: KCNA/EPA
FOTO: KCNA/EPA

Kim je ovo saopštio juče pošto je unaprijedio desetine zvaničnika i naučnika uključenih u nedavno lansiranje najveće sjevernokorejske balističke rakete, javili su sjevernokorejski državni mediji, preneo je Reuters.

“Izgradnja nuklearne sile služi za pouzdanu zaštitu dostojanstva i suvereniteta države i naroda, a njegov krajnji cilj je posjedovanje najmoćnije svijetske strateške sile, apsolutne sile bez presedana u ovom vijeku”, naveo je Kim u naredbi kojom su unaprijeđeni oficiri.

Sjeverna Koreja je prošlog petka probno ispalila interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17, izvjestila je državna novinska agencija KCNA

Projektil je dostigao visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzlaznoj putanji, a sletio je oko 200 km zapadno od ostrva Ošima u sjevernoj prefekturi Hokaido, saopštile su japanske vlasti.

Kim je nazvao Hvasong-17 najjačim svjetskim strateškim oružjem i rekao da pokazuje odlučnost i sposobnost Sjeverne Koreje da na kraju izgradi najjaču armiju na svijetu.

“Sjevernokorejski naučnici su napravili divan iskorak u razvoju tehnologije postavljanja nuklearnih bojevih glava na balističke rakete”, rekao je Kim, ne iznoseći detalje.

Prihvati notifikacije