BiH

Kantonalna uprava civilne zaštite izdala upozorenje

Kantonalna uprava civilne zaštite izdala je upozorenje za sva pravna i fizička lica u kojem napominju da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i slično.

FOTO:  ALESIK/DEPOSITPHOTOS
FOTO: ALESIK/DEPOSITPHOTOS

Upozorenje je izdato s obzirom na to da se u narednom vremenskom periodu prema prognozama Federalnog meteorološkog zavoda na području Kantona Sarajevo očekuju izrazito visoke temperature, uslijed čega je izrazito povećana opasnost od nastanka i širenja požara na otvorenom prostoru.

Shodno preporuci Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, apeluju da se sve zakazane manifestacije, koje u svom programu imaju upotrebu pirotehničkih sredstava i vatrometa, održe bez upotrebe istih.

Naglašavaju i kako je u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno odmah o tome obavijestiti vatrogasce na telefonski broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na 122.

Napominju prava i fizička lica da su ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10 i 42/11) predviđene sankcije (kazne zatvora i novčane kazne).

Na kraju, također apeluju na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike, kao i pravna lica da pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer njihova mala nepažnja može imati velike posljedice.

Prihvati notifikacije