Život

Kako živi Bosanski Petrovac, zašto ima 60 posto starih

Ulice Bosanskog Petrovca gotovo da su puste, 60 odsto populacije čine penzioneri koji uglavnom preživljavaju, a mladih gotovo da i nema.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / DRON.BA
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / DRON.BA

I Kompanija “Alma Ras” ugasila je pogon u toj opštini. Do rezanja troškova došlo je zbog pada potražnje, odnosno inflacije na glavnim tržištima u zapadnoj Evropi gdje najviše posluju, a posao je samim tim izgubilo 52 ljudi.

Vrata tvornice zaključana, proizvodni pogoni – ugašeni. Završetkom godišnjeg odmora prestao je radni odnos za 52 radnice “Alma Rasa” u Bosanskom Petrovcu. Na biro se morala javiti i Džejlana Mehić koja je tu radila dvije godine.

DŽEJLANA MEHIĆ, bivša uposlenica kompanije “Alma Ras”

Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora, vlasnici su došli i obavijestili nas da je smanjeno tržište. Kupac za kojeg smo radili je otkazao narudžbe i odlučio prekid poslovanja s našom kompanijom.

Koliki je to problem za malu sredinu kao što je Bosanski Petrovac, zna Zlatko Hujić, bivši načelnik koji je ujedno, kaže, 2016. i doveo “Alma Ras” u ovo mjesto. Pogon bi, najavljuje se, mogao zatvoriti i “Prevent” u Bužimu. Mogu li i na koji način radnicima pomoći kantonalne i entitetske vlade?

ZLATKO HUJIĆ, bivši načelnik Općine Bosanski Petrovac

Ne mogu reći da je to katastrofa, ali žalosno je i tužno za nas ovdje. Zamislite, 52 zaposlenih x 3, 200-300 ljudi ostaje bez posla. To je malo paradoksalno danas kada svi traže radnike.

ERNIS IMAMOVIĆ, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH

To su stvarno zabrinjavajući podaci. Generalno, stava smo da moramo pomoći radnicima na svaki način. Oni koji ostanu bez posla, imaju pravo na naknadu, ovisno o periodu koji su bili kod poslodavca, ali svakako da ćemo se potruditi da nađu adekvatne poslove.

Ko hoće da radi – posla ima, reći će načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić. Razvoj ove općine većinom je naslonjen na privatne firme koje tu posluju. Neke će čak i uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja.

MAHMUT JUKIĆ, načelnik Općine Bosanski Petrovac

Okosnica razvoja Bosanskog Petrovca su šumarstvo, sječa, izvoz, prerada drveta… I ono što moram istaći su pozitivni primjeri u metalnoj industriji, odnosno proizvodnja metalne i aluminijske stolarije. Imamo i kompaniju koja je za primjer u Bosni i Hercegovini i koja zapošljava oko 250 radnika.

Ulice Bosanskog Petrovca su danas gotovo puste. 60 posto populacije čine penzioneri, uglavnom preživljavaju, a mladih gotovo da i nema. Po završetku školovanja odlaze u potrazi za boljim uslovima. Nova radna mjesta jedina su šansa da se održi život u ovom kraju. Ako se ekonomska slika ne promijeni značajnije, i ono malo mladih ljudi, napustit će Bosanski Petrovac, piše BHRT.

Prihvati notifikacije