Politika

Kako se osjećao Ćamil Duraković na skupu u Sarajevu: "U 30 godina Bošnjaci se nikada, pa ni na ovakav način..."

Nakon susreta dijela političkih predstavnika Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i regije u Sarajevu, između ostalih, obratio se i Ćamil Duraković.

Ćamil Duraković
FOTO: BOSNAINFO

Poručio je da je na sastanku učestvovao iz jako specifične pozicije jer dolazi kao jedan od potpredsjednika entiteta RS. S tim u vezi, kritikovao je politike u Sarajevu zbog odnosa prema bošnjačkoj populaciji u ovom dijelu BiH.

“Nisam siguran jesam li se osjećao kao Bošnjak iz regije ili kao Bošnjak iz BiH. Razlog je to što se u 30 godina Bošnjaci nikada, pa ni na ovakav način, nisu skupili. Kao da je svako imao pravo na svoj identitet, a kada bi Bošnjaci pokušali to da brane, Sarajevo bi se predstavilo bošnjačkim gradom”, naveo je, dodavši da mu je žao što Srbi i Hrvati u glavnom gradu BiH ne organzuju slične skupove.

Pročitajte još

S tim u vezi, iznio je i kritike na račun glavnog grada, s obzirom da u regiji u kojoj on boravi, kako je rekao, Bošnjaci žive jako teško, te se mogu poistovjetiti sa položajem onih u regionu.

Kao jedan od primjera, naveo je i načine kandidovanja za ključne pozicije u Srebrenici.

“Ja sam govorio kao Srebreničanin da bi se jedinstvo moglo testirati u RS-u gdje bi se našli na vitalnom pitanju kandidata za načelnika općine Srebrenica. Poražavajuće je pričati o jedinstvu kada imamo dva, tri ili četiri ili više kandidata”, kazao je Duraković, prenosi Slobodna Bosna.

Drugi problem o kojem je govorio bio je odnos prema skupu koji je danas održan.

S tim u vezi, a nakon upita novinara, dodao je da mu je žao što stranka “koja je dugo najjača bosanska stranka nije ovako nešto inicirala u prošlosti.”