BiH

Kako je moguće da se Banjalučanka godinama predstavljala kao službenica SIPA-e i bez problema ULAZILA u prostorije?

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH podnijela je izvještaj protiv Marije B. iz Banjaluke zbog krivičnog djela lažno predstavljanje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RINGIER

Izvještaj je podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka koje rukovodi daljom istragom u ovom slučaju.

Ukoliko se dokaže krivica Mariji B. prijeti maksimalna kazna do godinu dana zatvora.

Ipak, ono što je mnogo opasnije u cijelom slučaju jeste da je tokom istrage otkriven niz propusta u radu na prvom mjestu Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno institucije pod njihovom ingerencijom- Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Banjaluci.

Srpskainfo saznaje da se lažna inspektorka Marija B. potpuno normalno kretala u pomenutoj instituciji koja pripada Ministarstvu sigurnosti BiH predstavljajući se kao prijateljica direktora građevinske firme koji je “uvozio” radnike iz inostranstva.

– Zaista je nevjerovatno da je ova žena bez problema ulazila u Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Banjaluci i to duži vremenski period, predstavljajući se kao inspektorka SIPA, a da je niko nije provjerio. Navodno se predstavljala kao poznanik direktora jedne građevinske firme koji je obavljao registraciju radnika iz inostranstva- otkriva izvor Srpskainfo blizak ovoj instituciji.

Dodaje kako bi detaljna istraga u ovom slučaju trebala utvrditi da li je u svemu bilo i koruptivnih radnji.

Dodaje kako je posebno zanimljivo što su nadlež

ni navodno, tokom davanja izjava u istrazi negirali da su uopšte znali kako se radilo o lažnoj inspektorki, dok su sa druge strane, službenici zaposleni u Terenskom centru i to njih nekoliko, povjerovali u priču Marije B.

– Šta nam to govori o bezbjednosnom aspektu u institucijama BiH– upitao je izvor Srpskainfo.

Perica Stanić bivši direktor SIPA, komentarišući cijeli slučaj za Srpskainfo, smatra da se radilo o klasičnoj neopreznosti zaposlenih.

– Dešavaju se takve stvari, ali malo zabrinjava što je to trajalo određeni vremenski period, jer ipak je u pitanju institucija Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, koliko sam upućen, ta osoba je identifikovana i biće procesuirana u narednom periodu– izjavio je Stanić.

Iako smo Ministarstvu sigurnosti BiH poslali pitanja još uvijek nismo dobili odgovore.

Siniša Karalić, šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Banjaluci kratko je izjavio da nije ovlašten da komentariše slučaj.