BiH

Kajganić: Na benzinskim pumpama kupovali diplomu građevinskog inžinjera

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić održao je press konferenciju, a tema obraćanja javnosti je borba protiv visoke korupcije i organiziranog kriminala.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Ovo je jedan od najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije”, rekao je Kajganić o akciji “Klaster”.

“Mi smo od 2021. godine sa SIPA-om provodili istražne radnje korištenjem više policijskih metoda i posebnih istražnih radnji. Došli smo do dokaza o kriminalnoj grupi koja se koristi prodajom diploma. To je temelj za svaku drugu korupciju. Lica koja kupe te diplome, možemo samo zamisliti na kakav način se ponašaju kada sa takvom diplomom uđu organe vlasti, policijske agencije, sve organe… Ovo je zato temelj sistemske korupcije”, naveo je.

Kajganić je otkrio da su došli do dokaza da je jedna osoba kupila diplomu građevinskog inžinjera.

“Iz dešavanja u Turskoj i Siriji smo vidjeli šta se može desiti kad imate nezakonite radnje u građevinarstvu .

Ako dopustimo da diplomirani inžinjeri građevinarstva postanu kupovinom diplome za nekoliko hiljada eura možemo imati posljedice”, naveo je Kajganić.

Istakao je da su Sudu BiH već poslali prijedlog za određivanje pritvora za pet uhapšenih, dok je za šest zatraženo određivanje mjera zabrane.

“Među njima su rektori, dekani, profesori. Utvrdili smo da je moguće steći akademsko zvanje za pet dana. To ćemo prezentirati sudu. Svi oni se terete se za organizirani kriminal”, naveo je Kajganić.

Dodao je da su osumnjičeni bili uvezani sa licima iz zemalja regiona.

“To ćemo dokazati uz međunarodnu pravnu pomoć”, istakao je glavni tužilac.

Dodao je da će se nastaviti rad na ovom predmetu te da je nedopustivo da se diploma u BiH može kupiti na benzinskoj pumpi.

Prihvati notifikacije