Svijet

Južna Koreja i SAD žele da Sjeverna Koreja i Rusija plate cijenu za vojnu saradnju

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD) složile su se kako će učiniti da Sjeverna Koreja i Rusija "plate cijenu” za svoju vojnu saradnju, pozivajući Moskvu da se "ponaša odgovorno" kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, rekao je zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova.

FOTO: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
FOTO: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

U Seulu se u petak sastala Grupa za proširenu strategiju odvraćanja i konsultacije (EDSCG) u jeku zabrinutosti da su Sjeverna Koreja i Rusija možda razmatrale potencijalnu transakciju oružja tokom svojih nedavnih samita, javlja Yonhap News sa sjedištem u Seulu.

Skupom su predsjedavali zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje Chang Ho-jin i zamjenik ministra odbrane Shin Beom-chul, dok su američku delegaciju predvodili državni podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Bonnie Jenkins i zamjenica podsekretara odbrane za politiku Sasha Baker.

Seul i Washington su upozorili da je vojna saradnja između Pjongjanga i Moskve u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i da će imati posljedice.

“Nedavni izvještaji o potencijalnoj prodaji oružja između Sjeverne Koreje i Rusije su zabrinjavajući i svaki takav prenos oružja bio bi kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekla je Bonnie Jenkins na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Jenkins je ponovila da SAD ostaje pri svom stavu da bi se svaki nuklearni napad Sjeverne Koreje na Washington ili njene saveznike, uključujući Južnu Koreju, smatrao “neprihvatljivim i rezultirao ukidanjem tog režima”.

Lideri Rusije i Sjeverne Koreje Vladimir Putin i Kim Jong-un sastali su ranije ove sedmice u Amuru na ruskom Dalekom istoku, što je izazvalo zabrinutost Washingtona i Seoula.

Prije sastanka, Kim je rekao da žele dodatno unaprijediti svoj odnos sa Rusijom, dodajući da je uvijek podržavao Putina i odluke ruske vlade.

Putin je takođe opisao svoj sastanak s Kimom kao “produktivan”.

Prihvati notifikacije