BiH

Jurišić razgovarala sa organizatorima Povorke ponosa

Povodom napada na aktiviste za prava LGBTIQ osoba u subotu, 18. marta u Banja Luci i ugrožavanja prava LGBTIQ kao manjinske grupe, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić se danas sastala sa predstavnicima Organizacionog odbora BH Povorke ponosa Lejlom Huremović, Samrom Šuškić-Bašić i Mirzom Halilčevićem.

FOTO: DNEVNI.BA
FOTO: DNEVNI.BA
Duška Jurišić

Predstavnici Organizacionog odbora su izrazili zahvalnost za pravovremenu reakciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i za podršku da se u svojoj kontinuiranoj borbi ne osjećaju sami.

Osim razgovora o samom napadu, događajima prije i poslije napada, predstavnici Organizacionog odbora BH Povorke ponosa najavili su daljnje aktivnosti, među kojima su mjere pravne zaštite.

Zaštita i inkluzija ranjivih grupa jedan je od zadataka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, istakla je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, te će se u tom smislu maksimalno angažovati u ličnom kapacitetu.

Pred institucijama država i civilnim društvom su veliki izazovi zbog ograničavanja slobode izražavanja i slobode okupljanja kroz najavljene izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske, te Zakona o nevladinim organizacijama, složili su se učesnici sastanka.

Prihvati notifikacije