Magazin

Jeste li se upoznali sa superiornom zdravstvenom djelotvornošću Matcha čaja

Matcha je japanski zeleni čaj u prahu napravljen od fino usitnjenih osušenih listova čaja. Ima blago gorak, biljni okus i jarku zelenu boju koja je rezultat visoke razine hlorofila u lišću.

FOTO: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN
FOTO: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Stoljećima je bio temelj tradicionalnih japanskih ceremonija čaja, ali je nedavno postao popularan u svijetu zbog svojih zdravstvenih prednosti.

Klasični zeleni čaj već se promovira kao moćan antioksidans, ali matcha ima još više prednosti. Evo zašto: kada pravite druge oblike zelenog čaja, namočite lišće u vruću vodu i zatim ih bacite. Kada pravite matchu, prah umutite u vruću vodu ili mlijeko. Kao rezultat, zapravo konzumirate cijeli list čaja kada ga popijete! Antioksidansi koje sadrži mogu sniziti krvni tlak, smanjiti rizik od srčanih bolesti, pa čak i potaknuti vaš metabolizam.

Što je s kofeinom? Pa, matcha sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, ali vam ne izaziva nalet energije kao kafa. Osjećat ćete se energično i usredotočeno, ali ipak smireno.