Magazin

Jeste li čuli za kuću u oblacima? Izgrađena je s jednom neobičnom namjenom

Selo Thorpeness u Ujedinjenom Kraljevstvu skriva jednu neobičnu 100-godišnju građevinu, poznatu kao "kuća u oblacima". Iako izgleda kao kuća, riječ je o vodenom tornju izgrađenom 1923. godine, a kako mještani nisu htjeli uništiti estetiku sela, toranj su pretvorili u prelijepu kućicu s krovom među oblacima.

FOTO: BRITAIN EXPRESS
FOTO: BRITAIN EXPRESS

Bogata historija

Kuća u oblacima skriva bogatu historiju, a djelomično je bila uništena tokom Drugog svjetskog rata. Nakon renoviranja kapacitet vodenog tornja iznosio je 30 hiljada litara umjesto originalnih 50 hiljada litara.

Selo je 1977. godine priključeno na mrežu vodovodnih instalacija pa je tako nestala originalna namjena građevine, no toliko je prirasla srcu mještana da su je odlučili zadržati.

Popularna destinacija

Neobično zdanje postalo je turistička atrakcija te je prenamijenjeno u te svrhe. Kuća sadrži ukupno pet spavaćih soba, koje se mogu unajmiti, te sobu za igre, prostoriju za crtanje, kuhinju, trpezariju i platformu s pogledom koji oduzima dah. Koliko je ova kućica popularna destinacija za odmor, govori i činjenica da je rezervisana za sljedećih nekoliko mjeseci, piše Index

Prihvati notifikacije