Politika

Jelena Trivić poziva građane RS: "Suprotstavite se suludoj ideji Dodika" (FOTO)

Srpska demokratska stranka prikuplja potpise podrške građana za očuvanje 9. januara kao dana Republike Srpske, a peticiju je u Banjaluci potpisala i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Jelena Trivić
FOTO: FACEBOOK/JELENA TRIVIĆ

Pročitajte još

Ona je pozvala sve građane da i oni to učine.

-Potpisali smo peticiju za očuvanje 9. januara Dan Republike, čije potpisivanje organizuje Srpska demokratska stranka. Pozivam sve građane Republike Srpske da izađu na trgove svojih gradova i opština i na ovaj način se suprotstave suludoj ideji Milirada Dodika da ukine 9. januar kao Dan Republike – objavila je Trivićeva na Fejsbuku, piše Srpskainfo.

Podsjećamo, 29. član Deklaracie usvojene na nedavnom Svesrpskom saboru u Beogradu glasi: „Svesrpski sabor pozdravlja odluku Republike Srbije i Republike Srpske da ujedinjeno obilježavaju 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u znak sjećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu, kao i da je Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati. Svesrpski sabor očekuje da Republika Srpska nastavi da obeležava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu“.

Sjednica Vlada RS i Srbije
FOTO: BORISLAV ZDRINJA

Međutim, bez obzira na to što piše, vlast ubjeđuje narod da će 9. januar i dalje biti proslavljan kao dan Republike, a ne dan nastanka.

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda je druga tačka dnevnog reda na sjednici Narodne skupštine RS koja je zakazana za 2. jul. Kako smo objavili, predsjednik NSRS Nenad Stevandić sprema zaključak s namjerom da otkloni nedoumice oko naziva praznika, dok opozicija insistira da se to unese i u Deklaraciju.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Dan Republike Srpske 9. januara.