Magazin

Jednostavno napravite prirodni piling i riješite problem ispucalih usana - još danas

Koža na našim usnama nije samo vrlo tanka. Usne nemaju lojne žlezde. Područje usana je stoga vrlo osjetljivo. Posebno zimi.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Usne se lako isušuju i postaju lomljive i ispucale. Hladan i zagrijani zrak uzimaju danak na osjetljivom dijelu. Ako tada stalno oblizujete usne, rizikujete ekcem. Šta zaista pomaže protiv ispucalih usana zimi?

Naše usne su stalno u pokretu, naprimjer kada govorimo, jedemo, smijemo se ili kašljemo. Prilikom jela dolaze u kontakt sa ljutim začinima, vrućom hranom i kiselim prelivima, između ostalog. UV svjetlo, grijanje zraka i zimska hladnoća također utiču na njih. Rezultat: Postaju suhe, grube i lomljive – mogu čak popucati i prokrvariti.

“Koža na usnama je vrlo tanka. Istovremeno, nedostaje joj prirodna zaliha endogenih lipida jer usne nemaju lojne žlijezde. To ih čini tako osjetljivim na vanjske faktore”, objašnjava dr. Ellen Meyer-Rogge, dermatolog u Karlsruheu i član Profesionalnog udruženja njemačkih dermatologa e. V. (BVDD). “Samo masnoća okolne kože opskrbljuje usne s malo prirodne masti. Ali to samo po sebi često nije dovoljno da ih održi gipkim.”

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Zašto usne često pucaju zimi?

Mnogi se žale na suhe usne, posebno zimi. Hladan i zagrijan zrak uklanjaju vlagu sa kože. Prema dermatologu, svako ko stalno liže usne rizikuje da dobije ekcem. Koža se suši i krvari. Česti su i uglovi usana kao posljedica zimskog stresa. Ovom pogoduje pojačano lučenje pljuvačke. Pljuvačka uzrokuje oticanje kože – što je čini još osjetljivijom na vanjske podražaje i pruža tlo za razmnožavanje bakterija i gljivica. Pocijepani uglovi usana zahtijevaju posebnu njegu.

“Njega s pantenolom i cinkom podržava zacjeljivanje. Dok pantenol pospješuje zacjeljivanje rana, cink stvara okruženje s malo bakterija i omogućava da se natečena koža osuši. Izbjegavajte lizanje područja ili preširoko otvaranje usta”, savjetuje Meyer-Rogge. “Ako se koža u uglovima usana nastavi kidati, ako imate bolove ili ako uglovi usta krvare iznova i iznova, trebalo bi da se obratite lekaru. Gnoj ili bijela prevlaka ukazuju na bakterijsku infekciju ili gljivičnu kolonizaciju. Tada je neophodan medicinski tretman.”

Ne oblizujte usne

Zašto je zapravo tako loše za vaše usne da ih ližete jezikom? Pljuvačka u početku djeluje umirujuće i hidratizirajuće na usne. Ali lizanjem se oslobađa zaštitna masnoća s kože. Ako pljuvačka ispari, usne postaju još više suhe. Nježnu kožu bolje je njegovati štapićima za njegu i kremama za usne. Dobra kombinacija je vosak i prirodna ulja. Pčelinji vosak, shea puter, karnauba vosak, kao i kokosovo i maslinovo ulje su dobri za njegu usana.

“Mnoge olovke sadrže i neven, koji djeluje protuupalno i iscjeljujuće. Svako ko pati od alergija, poput peludne groznice , treba da izbjegava ovaj aditiv”, savjetuje dermatolog. „Općenito, preporučljivo je odabrati proizvod za njegu usana za upaljene i ispucale usne koji ne sadrži aditive kao što su mirisi, konzervansi i boje.“

Protiv ispucalih usana: napravite vlastiti balzam za usne

Ako ne želite dodatke kao što su mirisi, boje i konzervansi u balzamu za usne, lako možete napraviti vlastiti balzam: od pčelinjeg voska (veganski alternativni karnauba vosak ili shea maslac) i kokosovog ulja. Koristeći omjer miješanja 2:1, dodajte malu količinu voska i ulja u malu šerpu i otopite na laganoj vatri. Zatim sipajte u manju teglu i ostavite da se ohladi – gotovo.

“Pčelinji vosak, karnauba vosak i shea puter prekrivaju usne kao zaštitni faktor čineći ih podatnim i sprečavajući isparavanje vlage. Pčelinji vosak, shea puter i kokosovo ulje također imaju blagi dezinfekcijski učinak”, objašnjava Meyer-Rogge za t-online.

Ne grickajte usne

Nikada ne smijete kidati komadiće kože na suhim usnama. To često rezultira krvarenjem rana koje se zbog stalnog stresa lako mogu inficirati i potrebno je dugo da zacijele. Opuštenu, suhu kožu na usnama riješite nježnim pilingom za usne, poput meda, maslinovog ulja i šećera. Nježno umasirajte smjesu, a zatim isperite, savjetuje Meyer-Rogge. “Med podržava zacjeljivanje rana i ima blagi antiseptički učinak. Stoga med možete koristiti i kao masku za usne”.

Prihvati notifikacije