Svijet

Jedan turski grad nema mrtvih i nijednu srušenu zgradu, gradonačelnik tvrdi da zna razlog

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da su prošlosedmični zemljotresi bili "jačine atomskih bombi", a novi podaci pokazuju da je broj mrtvih u Turskoj i Siriji prešao 41.000.

FOTO: TÜRKIYE GAZETESI
FOTO: TÜRKIYE GAZETESI

Erdogan je također kazao da se stotine hiljada zgrada ne mogu koristiti širom Turske, dodajući da bi se svaka zemlja suočila s istim posljedicama kao i Turska “u slučaju takve katastrofe”.

No u gradu Erzinu, usred jako pogođene regije Hatay, niko nije poginuo, a znatnije nije oštećena nijedna zgrada. Oštećene su tek neke porodične kuće i nekoliko minareta u gradu koji broji 42.000 stanovnika.

“Nemamo ruševina, žrtava ili povrijeđenih zbog potresa”, rekao je Okkeş Elmasoglu, izražavajući saučešće svima koji su pogođeni ovim potresom. Elmasoglu je gradonačelnik ovog grada, prenosi Index.hr.

Gradonačelnik tvrdi da zna razlog

Kako kaže, razlog zašto u njegovom gradu nema srušenih zgrada, a onda ni mrtvih ljudi, je taj što nikad nije dopuštao nikakvu bespravnu gradnju.

“Nisam dopuštao bespravnu gradnju u bilo kojem smislu. Usprkos tome, neki su pokušavali. Iako ih isprva nismo mogli pratiti jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužitelju te su objekti srušeni”, kaže gradonačelnik, prenosi Hurriyet Daily.

Prihvati notifikacije