IT

Je li ovaj čovjek idući šef Applea?

Prvi čovjek Applea Tim Cook ove godine proslavit će 64. rođendan. Na toj je poziciji od 2011. godine.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Iako nema naznaka kako će uskoro u penziju navodno planira ostati još najmanje tri godine – već se nagađa ko bi ga mogao zamijeniti jednom kad se na to odluči.

Posljednjih godina glavni kandidat bio je sadašnji glavni operativni direktor Jeff Williams. No, on nije puno mlađi od Cooka (ove godine puni 61 godinu), a Appleov izvršni odbor vjerojatno želi nekog ko bi za kormilom proveo barem jedno desetljeće, poput Cooka i Stevea Jobsa.

Tu bi ulogu mogao preuzeti John Ternus, trenutno viši potpredsjednik za hardverski inženjering, koji posljednjih nekoliko godina preuzima sve istaknutiju ulogu u Appleu. Ternus ima 49 godina i navodno je miljenik vrha tvrtke jer može održati dobru prezentaciju, vrlo je blage naravi, nikad ne stavlja ništa u e-poštu što je kontroverzno i vrlo je suzdržan u donošenju odluka.

Christopher Stringer, bivši vrhunski Appleov dizajner hardvera, nazvao je Ternusa “suradnikom vrijednim povjerenja” koji “nikada nije podbacio s bilo kojom ulogom na koju je uzdignut”. Eddy Cue, izvršni direktor Applea poznat kao Cookov najbliži pouzdanik, privatno je rekao kolegama da bi Ternus trebao biti sljedeći izvršni direktor.

Šta je s drugim direktorima Applea? Malo je vjerovatno kako će Craig Federighi ili Deirdre O’Brien naslijediti Cooka, dok su Phil Schiller i šef hardver Dan Ricci pri kraju svojih mandata u Appleu, piše 9 to 5 Mac.