Svijet

Japan počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz Fukushime u Tihi okean

Japan je danas počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushime u Tihi ocean, što je potez koji je Kina nanovo oštro kritikovala nazvavši ga "sebičnim i neodgovornim".

FOTO: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
FOTO: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Ispuštanje, koje je prije dvije godine odobrila japanska vlada, a agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju mu dala zeleno svjetlo, ključan je korak u dugom i teškom postupku razgradnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.

Kompanija Tokyo Electric Power (Tepco), koja upravlja elektranom, rekla je da je ispuštanje počelo u 13:03 po lokalnom vremenu i da nije pronašla nikakve nepravilnosti pumpe ili okolnih postrojenja.

Kina se pobunila

Međutim, Kina je uoči ispuštanja izrazila svoj bijes.

Glasnogovornik kineske službe za nuklearnu sigurnost danas je nazvao japansku vladu “krajnje sebičnom i neodgovornom pri nasilnom započinjanju ispuštanja (…), čime vlastite sebične interese stavlja iznad dobrobiti za cijelo čovječanstvo”.

Kina je također rekla da će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitila morski okoliš, sigurnost hrane i javno zdravlje te da će povećati nadzor nad razinama radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja. Također je zabranila uvoz svih morskih plodova iz Japana.

Tokio je zauzvrat kritikovao Kinu zbog širenja “naučno neutemeljenih tvrdnji”. Japan drži da je ispuštanje vode sigurno ističući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) također zaključila da je učinak koji će imati na ljude i okoliš “zanemariv”.

Desetljećima dug postupak

Ispuštanje vode uznemirilo je i druge zemlje u regiji, a premijer Cookovih otoka Mark Brown rekao je da iako nauka ide u prilog odluci Japana, regija se može ne složiti glede tog “kompleksnog” pitanja.

Japanske ribarske grupe, čiji je ugled narušen zbog straha od radijacije nakon što je elektranu uništio tsunami, dugo se protive namjeri japanske vlade. Boje se da će dovesti do pada prodaje, uključujući i do ograničenja izvoza na veća tržišta.

Hong Kong i Macau, regije pod kineskom upravom, od danas će uvesti zabranu na japanske morske plodove iz pokrajina oko Tokija i Fukushime.

Voda će prvotno biti ispuštana u manjim količinama i uz dodatne provjere. Prvo ispuštanje vode volumena 7800 kubnih metara, što otprilike odgovara količini tri olimpijska bazena, odvijat će se tokom 17 dana.

Protesti u Japanu i Južnoj Koreji

Prema rezultatima testiranja koje je Tepco objavio danas, voda sadrži oko 63 bekerela tricija po litri, što je ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije za pitku vodu koja iznosi 10.000 bekerela po litri. Bekerel je mjerna jedinica za radioaktivnost.

Tepco očekuje da će postupak ispuštanja vode, koje ukupno ima više od 1.3 miliona kubnih tona, trajati 30-ak godina.

Grupe građana su počele proteste u Japanu i Južnoj Koreji premda je južnokorejska vlada rekla da prema njenoj procjeni nema problema sa znanstvenim i tehničkim aspektima ispuštanja.

Uoči ispuštanja nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se ispred Tepcovog sjedišta u Tokiju noseći natpise na kojima je pisalo “Ne bacajte kontaminiranu vodu u more!”. Skup je završio za otprilike sat vremena.

Elektrana Fukushima Daiichi uništena je u martu 2011. nakon što je ogroman potres magnitude 9 izazvao snažan tsunami koji je doveo do otapanja jezgre tri reaktora u elektrani.

Prihvati notifikacije