Magazin

Jahta Saddama Husseina danas služi kao naučno-istraživački centar (FOTO)

Jahta svrgnutog iračkog lidera Saddama Husseina, koja je specijalno dizajnirana u Danskoj, danas je usidrena u Basri i pretvorena je centar za istraživanje mora, piše Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Iako je dobila ime po Sadamu, svrgnuti irački lider zapravo nije nikad kročio na ovu jahtu. Njena gradnja započela je u Danskoj 1980. godine, a dovršena je godinu dana kasnije.

Privatna jahta nije mogla biti dopremljena u Irak zbog osmogodišnjeg iračko-iranskog rata, a potom i Zaljevskog rata. Saddam Hussein je jahtu kasnije poklonio tadašnjem kralju Saudijske Arabije Fahdu Bin Abdulazizu Al-Saudu.

Fascinantna jahta koja je u to vrijeme nosila naziv “Kadisiye Yacht”, danas je poznata kao “Basra Breeze Yacht”.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Jahta je opremljena skupocjenim namještajem, sastoji se od 18 soba i četiri sprata. Na 82 metra dugoj jahti postoji čak i brijačnica, hemijska čistiona i soba za prvu pomoć.

Jahta, koju Saddam Hussein nije mogao dopremiti u zemlju, dovezena je u Basru tek 2010. godine. Amir Abduljabar, tadašnji ministar prometa, objavio je da je Saddam dao izgraditi ovu jahtu za svoje posebne potrebe i da je donesena u zemlju jer je vlasništvo države.

Jahtom je 2015. godine prvi put napravljeno istraživanje mora u sklopu projekta koji su osmislili irački i njemački naučnici.

Danas se Sadamova jahta, koja je usidrena na Shatt al-Arabu, gdje se spajaju rijeke Tigris i Eufrat, koristi kao Naučno-istraživački centar Institucije za pomorske nauke Univerziteta u Basri.

Jahta je danas otvorena za domaće i strane turiste. Veliko zanimanje za jahtu pokazuju i građani Zaljeva. Stanovnici Zaljeva često na društvenim mrežama dijele fotografije i videozapise koje su snimili tokom obilaska “Saddamove jahte”.

Prihvati notifikacije