Svijet

Izraelski šef diplomatije objavio sramotan video u kojem proziva Španiju

Španski ministar vanjskih poslova Hose Manuel Albares osudio je kao "skandalozan i odvratan" videosnimak koji je postavio njegov izraelski kolega, u kojem se sugeriše da je Hamas zahvalan Španiji na odluci da prizna palestinsku državu.

FOTO: EPA-EFE/SARAH YENESEL
FOTO: EPA-EFE/SARAH YENESEL

U kratkom videosnimku koji je objavio izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na društvenoj mreži X piše: “Hamas: Gracias Espana (Hamas: Hvala Španiji)”.

Na snimku se vidi španska zastava, a zatim par koji pleše uz flamenco muziku. Naizmjenično se prikazuju Hamasovi borci i ljudi koji su bježali tokom napada Hamasa na južni dio Izraela 7. oktobra.

“Nećemo upasti u provokacije. Video je skandalozan i odvratan. To je skandalozno jer cijeli svijet zna, uključujući mog kolegu u Izraelu, da je Španija osudila akcije Hamasa od prvog trenutka.

I odvratno je zbog upotrebe jednog od simbola španske kulture”, rekao je Albares na konferenciji za novinare u Briselu.Španija je ove sedmice objavila da će priznati Palestinu kao državu, a u posljednjih nekoliko dana dva ministra španske vlade spomenula su genocid u Gazi.