Svijet

Izraelski premijer najavio snažan odgovor zbog napada u Jerusalemu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je "snažan" i "čvrst" odgovor na "terorizam" nakon dva palestinska napada u istočnom Jeruzalemu, u jednom od kojih je sedam osoba ubijeno blizu sinagoge.

FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI

“Naš odgovor bit će snažan, brz i precizan”, rekao je Netanyahu na vanrednom sastanku sigurnosnog kabineta. “Ne želimo eskalaciju, ali spremni smo na svaki scenarij”.

21-godišnjak ubio sedam ljudi, 13-godišnjak dvoje ranio

U petak navečer 21-godišnji Palestinac je pucao na prolaznike blizu sinagoge u četvrti Neve Yaacov i ubio sedam ljudi, a zatim je i sam ubijen. U subotu ujutro, 13-godišnji Palestinac je hitcima iz vatrenog oružja ranio dva Izraelca u Silwanu, nadomak zidina Starog grada.

Ovo novo nasilje u istočnom Jerusalemu, dijelu grada koji je Izrael okupirao i anektirao, događa se u prilikama nagle eskalacije nakon pogibije devet Palestinaca u četvrtak u akciji izraelske vojske u Jeninu, na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao 1967.

Izraelci u stanju pripravnosti

Izraelske snage su u stanju najviše pripravnosti i vojska je priopćila da povećava broj ljudi na Zapadnoj obali dok iz svijeta stižu pozivi na suzdržanost.

Američki državni skretar Antony Blinken treba u ponedjeljak i u utorak stići u Jerusalem i u Ramallah, gdje će razgovarati o mjerama deeskalacije.

Netanyahu, predstavnik izraelske desnice, vratio se na vlast krajem decembra uz podršku stranaka krajnje desnice i židovskih ultraortodoksnih stranaka.

U subotu je najavio “ubrzan proces” pečaćenja i rušenja kuća počinitelja protuizraelskih napada, što nevladine organizacije za ljudska prava nazivaju kolektivnim kažnjavanjem.

Netanyahu je ujedno rekao da će sigurnosnom kabinetu predložiti lakše dobivanje dozvole za nošenje oružja za civile i ukidanje socijalne pomoći za “porodice koje podupiru terorizam”.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napade

Još niko nije preuzeo odgovornost za dva napada koje su Palestinci počinili u istočnom Jerusalemu. Policija još nije otkrila identitet sedmero žrtava ubijenih u petak blizu sinagoge.

Izraelska i palestinska glasila pišu da je napadač u Neve Yaacovu, židovskoj naseljeničkoj četvrti, Khayri Alqam, veoma hvaljen na profilima na arapskom na društvenim mrežama.

UN-ov glavni sekretar je, nazivajući napad “posebno gnusnim” zločinom, rekao da je “krajnje zabrinut zbog eskalacije nasilja”.

Palestinska samouprava nije osudila napad i smatra Izrael “isključivo odgovornim za opasnu eskalaciju”.

Prihvati notifikacije