Svijet

Izraelski mediji: Netanyahu odbacio prijedlog šefa Mossada za mogući sporazum u Gazi

Izraelska televizija Kanal 12 navela je da je šef Mossada David Barnea predložio mogućnost sporazuma o razmjeni zatvorenika s Hamasom, ali je premijer Benjamin Netanyahu to odbacio, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL
FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL
Arhiva

Kanal je, pozivajući se na neimenovane privatne izvore, objavio da je Barnea rekao da vjeruje u mogućnost postizanja sporazuma, ali je napomenuo da se Netanyahu protivio iznesenim detaljima.

Pročitajte još

Detalji sporazuma za koji Barnea vjeruje da bi mogao biti potpisan uključuju oslobađanje 40 izraelskih zatvorenika i povratak stanovnika sjevera Gaze svojim kućama bez drugih uslova, objavio je kanal.

Naveli su da je premijer smatrao da je sporazum “slab” za Izrael i dao instrukcije da se izvrše pripreme za okupaciju Rafaha na jugu Pojasa Gaze.

Prema istom izvoru, članovi izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz i Gadi Eisenkot podržali su Barneov stav, ali to nije spriječilo Netanyahua da se usprotivi i odbaci sporazum.

Izraelska delegacija, predvođena direktorom Mossada Davidom Barneom, otputovala je 18. marta u Dohu, glavni grad Katara, na novu rundu pregovora o oslobađanju zatvorenika u Gazi.

Izraelski mediji objavili su da su pregovori o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Tel Aviva zvanično počeli, a izraelska delegacija predvođena direktorom Mossada stigla je u Dohu.

U vijestima izraelske televizije Kanal 12 navedeno je da bi pregovori mogli trajati oko dvije sedmice.