Svijet

Izraelska vojska tvrdi: Vojni zapovjednici Islamskog džihada su “neutralizirani”

Glavni "vojni" zapovjednici Islamskog džihada u Gazi su "neutralizirani" u zadnja dva dana u zračnim udarima izraelske vojske na tu oružanu palestinsku skupinu, saopštila je izraelska vojska u subotu.

FOTO: HAITHAM IMAD/EPA
FOTO: HAITHAM IMAD/EPA

“Vodstvo vojnog krila Islamskog džihada u Gazi je neutralizirano”, rekao je Oded Basiok, načelnik uprave za vojne operacije židovske države u saopštenju poslanom AFP-u.

U izraelskoj operaciji u Gazi ubijeno je više od 20 ljudi, među kojima šestero djece, tvrde palestinske vlasti.

Ovaj novi sukob izraelske vojske i oružanih skupina u Gazi koji je počeo u petak, najgori je od maja 2021.

Izraelske vlasti pak tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo u subotu navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael.

“Izraelske sigurnosne snage nisu gađale Džabaliju zadnjih sati”, ističe se u saopštenju ureda izraelskog premijera Yaira Lapida.

Novinari AFP-a vidjeli su u bolnici u Džabaliji trupla šest osoba, među njima troje djece.

Izraelska vojska je u subotu saopštila da se priprema za “sedmicu” zračnih udara na Gazu, napose na Islamski džihad čijih je 15 boraca ubila, kaže. Među njima i glavnog zapovjednika Tajsira al-Džabarija.

“Bitka tek počinje”, rekao je ranije Mohamed al-Hindi, vođa te oružane skupine koja raketira izraelski teritorij.

Egipatski izvori rekli su za AFP da Kairo, dugogodišnji posrednik između Izraela i oružanih skupna u Gazi, nastoji organizirati posredovanje. Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u govoru da “neumorno” radi kako bi se mir vratio.

No na terenu se razmjena vatre nastavila u noći na nedjelju, javili su novinari France Pressea u Gazi.

Izrael “trenutačno ne pregovara o primirju”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Potonja je u petak počela izvoditi zračne udare na enklavu s 2,3 milijuna stanovnika pod blokadom u okviru “preventivnog napada” na Islamski džihad, rekla je.

Izraelske snage su uz to na Zapadnoj obali, teritoriju pod izraelskom okupacijom od 1967., uhitile 19 pripadnika skupine koju Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkom.

Yair Lapid ističe da je ovo “ciljana protuteroristička operacija protiv neposredne prijetnje” Islamskog džihada, “produžene ruke Irana” koja želi “ubijati nedužne Izraelce”.

Prihvati notifikacije