Svijet

Izrael pristao da pusti 140.000 litara goriva za Pojas Gaze

Izraelski ratni kabinet pristao je da pusti 140.000 litara goriva u Gazu svaka dva dana nakon zahtjeva Washingtona, u jeku akutnih nestašica koje su zaprijetile isporuci pomoći i komunikacijama u opkoljenom pojasu, saopćili su američki i izraelski zvaničnici u petak.

FOTO: EPA-EFE/STRINGER
FOTO: EPA-EFE/STRINGER
Arhiva

Izrael je uveo strogu blokadu za svu robu koja ulazi u Gazu pod kontrolom Hamasa kada je pokrenuo vojnu kampanju kao odgovor na napad palestinske militantne grupe 7. oktobra, u kojoj su njeni borci ubili 1.200 ljudi i uzeli 240 talaca.

Izrael je otada pristao da pusti kamione za pomoć nakon strogih inspekcija, a u srijedu je dozvoljena manja količina goriva kako bi se kretali kamioni za isporuku pomoći Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRWA).

Izraelski zvaničnik koji je odbio da bude identifikovan rekao je da će biti dozvoljen ulazak dva kamiona dnevno kako bi se zadovoljile potrebe UN-a, ali je dodao da će taj iznos dati “minimalnu” podršku za vodovod, kanalizaciju i sanitarne sisteme u Gazi kako bi se spriječile pandemije.

Zvaničnik američkog State departmenta, nudeći više detalja, kazao je da se Izrael obavezao da će dopustiti 120.000 litara goriva svakih 48 sati za kamione UNRWA i druge potrebe kao što su desalinizacija vode, ispumpavanje otpadnih voda, te rad pekara i bolnica na jugu Gaze.

Dodatnih 20.000 litara svaka dva dana bi bilo dopušteno u agregate telekomunikacione kompanije Paltel, koja je upozorila na skori prekid svoje mobilne telefonske mreže zbog nedostatka goriva.

Sporazum o isporuci goriva izazvao je snažno protivljenje nekih članova desničarske koalicije premijera Benjamina Netanyahua, ali je uslijedio nakon pojačane međunarodne uzbune zbog strašne humanitarne situacije u Gazi.

Američki zvaničnici već neko vrijeme vrše pritisak na Izrael da dopusti ulazak goriva. Državni sekretar Antony Blinken pozvao je, međutim, u srijedu članove izraelskog ratnog kabineta i upozorio da nedostatak goriva riskira humanitarnu katastrofu među 2,3 miliona stanovnika Gaze, saopćio je zvaničnik State departmenta.