Kultura

Izložba fotografija 'Sveto i profano' Renate Graf od 15. juna u BKC-u

 Izložba "Sveto i profano" fotografkinje Renate Graf biće otvorena 15. juna u galeriji Bosanskog kulturnog centra. 

Sveto i profano
FOTO: BKC

Izložba će biti realizovana u produkciji JU BKC KS, uz pomoć Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Fotografsko putovanje Renate Graf (Austrija) počelo je 1993. godine kada je krenula na prvu ekspediciju duž Puta svile, zajedno sa svojim tadašnjim partnerom, umjetnikom Anselmom Kieferom. Počevši od Kine, prešla je pustinju Taklamakan, nastavila kroz Uzbekistan i Pakistan, stigla u Nepal, i završila svoje izvanredno putovanje u Indiji. Ovaj početni susret sa indijskim potkontinentom ostavio je neizbrisiv trag na umjetnicu, postajući ključna tačka za brojna naredna istraživanja.

Renata Graf uglavnom radi filmsku fotografiju i crno-bijele printove. U početku je izrađivala putopisne bilješke sastavljenih od slika uz koje je povezivala tekstove autora koji je inspirišu, ispisane rukom. Taj je proces je doveo do knjiga većeg formata koje je umjetnica sama ručno uvezivala tokom godina. Njen umjetnički opus je svjedočanstvo života provedenog u bilježenju haosa i ljepote, raznolikosti i društveno-kulturnih nijansi našeg svijeta.

– Nisam fotograf u klasičnom smislu riječi, moje slike postoje kako bi služile drugoj svrsi od one bilo kojeg pravog fotografa, one nisu potpune ili konačne. Niti su savršene fotografije u traganje za tehničkim savršenstvom, one ne funkcionišu samo kao slike, već kao jezik, kao znakovi koji upućuju na značenje… One ne definišu, one svjedoče, i u ogromnoj kulturnoj raznolikosti svemira one su jezik za sebe, moj jezik kojim opisujem ono što vidim – kazala je Graf o svom radu.

Pored fotografija, biće izložene i knjige – putopisne bilješke koje je umjetnica ručno izrađivala tokom svojih putovanja, saopćeno je iz BKC-a.