Politika

Izetbegović: Primio sam poziv Konakovića, naravno da se neću odazvati

"Primio sam poziv Elmedina Konakovića za „radni ručak“ o „položaju i statusu Bošnjaka u regiji“. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih", poručio je danas lider SDA Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović
FOTO: BOSNAINFO

“Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima”, poručio je Izetbegović.

“Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka”, dodao je u obraćanju na zvaničnom Facebook profilu.

Izetbegović je poručio da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

Pročitajte još

“Pri tome, sastav kojem je poziv upućen je, najblaže kazano, čudan. Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne.

O statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama. Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije”.

Za kraj je kazao da smatra da “nije uputno imate kontakte sa Konakovićem dok se ne riješe vrlo ozbiljne optužbe na njegov račun”.

“Također, SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji. Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu.

Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji”, zaključio je Izetbegović.

Podsjećamo, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozvao je na radni ručak u petak, 12. aprila, političke predstavnike Bošnjaka iz naše zemlje i regiona.

“Tačna je informacija da su politički predstavnici Bošnjaka iz BiH i regiona pozvani na sastanak. Planirano je da to bude u hotelu Hills na Ilidži”, rečeno je.