Politika

Izetbegović o pozivu SIPA-e: Ovo je poruka svim Bošnjacima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da sasluša Bakira Izetbegovića, šefa SDA.

FOTO: FACEBOOK / BAKIR IZETBEGOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / BAKIR IZETBEGOVIĆ

Lider SDA oglasio se na društvenim mrežama povodom saslušanja.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizirano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv ‘Herceg-Bosne’.

Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića. Prijavljeni smo za ‘izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti’.

Poziv predsjedniku političke stranke koja uživa najveću podršku Bošnjaka i direktoru Memorijalnog centra Srebrenica šalje se na dan kada Generalna skupština Ujedninjenih nacija usvaja Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Nimalo slučajno. Jasna je to poruka, i po tajmingu i po odabiru ljudi koji se pozivaju. A poruka se šalje svim Bošnjacima i svim bh. patriotama: da šute, da se ne suprotstavljaju, da budu svjesni ko ima kontrolu nad Tužilaštvom i SIPA-om i ko trenutno upravlja procesima.

Naravno da nikada nisam izrekao niti jednu riječ koja bi mogla povrijediti pripadnika bilo kojeg naroda ili poticati na međunacionalnu mržnju i netrpeljivost. To, jednostavno, nije u mom biću, niti je to ikada bila politika SDA.

Ono što jesam govorio, i što ću uvijek ponavljati, jeste poziv za jačanje odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine. Također, pozivaću na oprez Bošnjake, koji su u prošlom stoljeću u ratovima bili izloženi pokoljima, etničkim čišćenjima i genocidu, a u miru diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih prava.