Svijet

Izbori u Turskoj: Došlo do tenzija tokom Erdoganovog glasanja

Danas se odvija drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj, u sklopu kojeg građani biraju između aktuelnog i dugogodišnjeg predsjednika Recepa Tayipa Erdogana i Kemala Kilicdaroglua. Do sada su zabilježene određene nepravilnosti.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Kako javlja reporter N1 iz Istanbula, jedan od posmatrača iz CHP-a napadnut je na biralištu, navodno zbog činjenice da je htio spriječiti da muškarci glasaju umjesto žena. Razbijen mu je telefon.

Nekoliko osoba pokušalo je glasati u Sariyeru i Kadikoyu u Istanbulu bez ličnih dokumenata. Spriječeni su u tome. Tuča je izbila u naselju Bostanci u Istanbulu. Navodno su članovi AK partije napali građane.

Član MHP partije koja je u koaliciji sa Erdoganovom AK partijom pokušao je svoj glasački listić staviti u dvije glasačke kutije. Rekao je da nije znao da je to krivično djelo.

Došlo je i do tenzija u školi u Istanbulu u kojoj je glasao Erdogan. Neki glasači su mu se obraćali glasno. Jedan od njih je povikao: “10 godina pokušavam da vas dobijem.” Sve se brzo smirilo.

Ujedno, pet osoba je privedeno zbog neprimjerenih objava na društvenim mrežama u vezi sa predsjedničkim izborima. Posmatrači javljaju da je izlaznost manja nego na izborima prije 14 dana.

Prihvati notifikacije