Pire-krompir je omiljeni prilog na trpezama. Iako je recept za pire jedan od prvih koje domaćice nauče, često se događa da ovaj prilog nema kremastu strukturu, niti je lagan i vazdušast kakav bi inače trebalo da bude.
Da vam se to ne bi dogodilo, primijenite trikove iskusnih domaćica i izbjegnite četiri najčešće greške prilikom pripreme pirea.
Odaberite bijeli krompir za pire
Na pijacama i u marketima ima mnogo sorti krompira, ali nije svaka od njih idealna za pripremu pirea.
Najbolji pire-krompir ćete napraviti ako kupite takozvani bijeli krompir, jer on sadrži više skroba koji je zaslužan za kremastu strukturu pirea.
Zaboravite na vruću vodu
Da bi ubrzala postupak kuhanja krompira, većina domaćica preliva oljušten krompir vrućom vodom i tako ga kuva. To je velika greška, jer potapanjem u vruću vodu krompir spolja postaje mekši, a iznutra ostaje “drvenast”.
Kad kuhate krompir za pripremu pirea, spustite ga u hladnu vodu, malo je posolite i kuhajte na srednjoj temperaturi.
Krompiri moraju da budu jednake veličine
Kad kupujete krompir za pripremu pirea, potrudite se da odaberete komade približno jednake veličine. Samo tako ćete biti sigurni da će se krompir ravnomjerno skuhati.
Ukoliko ste, pak, kupili krupne krompire, obavezno ih presijecite prije kuhanja.
Mlijeko mora da odstoji na sobnoj temperaturi
Tri osnovna sastojka za pripremu pirea su krompir, margarin (ili maslac) i mlijeko. Većina domaćica griješi, pa kad ispasira krompir, dodaje mu komadić margarina ili maslaca i hladno mlijeko iz frižidera.
Dodavanje hladnog mlijeka u vruć ispasiran krompir rezultuje stvaranjem grudvi umjesto dobijanja glatke, kremaste strukture pirea.
Najbolje je da čim stavite krompir da se kuha, izvadite mlijeko iz frižidera i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi. Tako će se lakše sjediniti sa vrućim ispasiranim krompirom.
(Telegraf.rs)