BiH

Iz Neumskog zaljeva isplovio kruzer zbog kojeg su građani protestovali: Samo tri metra je niži od Pelješkog mosta!

Iz Neumskog zaljeva isplovio je ogromni kruzer “Bolett” sa 110 Britanaca koji su uživali u turističkom obilasku Bosne i Hercegovine, a ploveći hotel koji je bio usidren u neumskom akvatoriju je bio za mnoge atrakcija kao i tokom dolaska.

FOTO: DNEVNIK.HR
FOTO: DNEVNIK.HR

Ovaj kruzer, dug 238 metara, već je bio u Neumu prošle godine, što je rezultiralo protestima zbog zabrinutosti za ekosistem tog područja.

Uprkos tome što ove godine nije bilo protesta protiv uplovljavanja velikih brodova u neumski akvatorij, mišljenja mještana i dalje su podijeljena. Dok neki vide prednosti u dolasku kruzera, drugi izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih posljedica po okolinu.

Vlasti općine Neum također su skeptične prema ovakvom obliku turizma i smatraju da mali akvatorij nije prikladno mjesto za velike brodove. Načelnik Neuma, Dragan Jurković, istaknuo je da bi željeli zabraniti ulazak brodovima većim od 15 metara, ali da su trenutno ograničeni međunarodnim ugovorom i da će se nastojati promijeniti zakon kako bi se takvi ulasci ograničili u budućnosti.

Dok se čeka na promjene u zakonodavstvu, izgleda da će neumski zaljev i dalje privlačiti posjete ovakvih brodova, jer se zabrana može primijeniti samo u slučaju neposredne opasnosti za ekosistem.

Na društvenim mrežama ima komentara koji nr podržavaju kruzer u Neumskom zaljevu:

“Pitanje je samo ko to smije dozvoliti da takav kruzer uplovi u Bosansko – Hercegovačke vode?”

“Sramota. Kome je u interesu da uništava naš akvatorij. Neumljanima sigurno nije. Pa, vi kojim jeste, vodite ga sebi.”

Kruzer je iz Velike Britanije Fred Olsen Cruisses „Bolette“, manji, trenutno 1300 putnika, za bogatije putnike, 5000 eura za dvoje 27 dana, tura od Britanije, Gibraltar, Malaga, Sicilia, Grčka, Jadran, Kotor, Dubrovnik, Split, Kopar, Venecija, Neum… Današnji izlet po Bosni košta 100 eura po putniku. Kruzer je visok 48 m, a Pelješki most 51 m.

Prihvati notifikacije