Region

Istražni zatvor za 18 osumnjičenih u akciji protiv balkanskog narkokartela

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Branimir Puklin potvrio je za N1 da je za 18 okrivljenih u velikoj akciji hrvatske i regionalne policije u suradnji s Europolom određen istražni zatvor.

FOTO: N1
FOTO: N1

“Upravo je završeno suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu na kojem je sudac istrage odredio istražni zatvor za 18 okrivljenih osoba koje se sumnjiče za kaznena djela zločinačkog udruženja, nedozvoljenu proizvodnju i promet droge u sastavu zločinačkog udruženja i kaznena djela vazana uz oružje.

Dijelom sudac istrage nije prihvatio istražni zatvor u odnosu na pojedine od tih okrivljenika vezano za utjecaje na svjedoke, ali određen je u odnosu na osumnjičene zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela ili opasnosti od bijega”, rekao je Branimir Puklin.

Podsjetimo, međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je hapšenjem 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem diljem Europe.

U srijedu, 24. maja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande. Iste su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu, Hrvatska, uz potporu časnika EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu skupine – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra „visokovrijednom metom“, a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je predmetna osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se kako je od tamo redovito davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Među objektima koji su pretraženi tijekom akcijskih dana nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi.

Prihvati notifikacije