Region

Istraga krenula u drugom pravcu: Da li je otac monstrum imao pomagače?

Povodom daljih postupaka u vezi sa ovim stravičnim slučajem koji je potresao javnost oglasilo se i Tužilaštvo.

FOTO: OLIVER BUNIĆ, INSTAGRAM / RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ, INSTAGRAM / RINGIER

Uroš Pašajlić, muškarac kojeg je cijela Srbija upoznala kao oca iz pakla, tereti se da je nekoliko godina držao kao roba svoju kćerku (8) u kadi prljavog stana prepunog smeća. Izmučena djevojčica nikada nije išla u vrtić, niti u predškolsku ustanovu, a ni u školu. Kako je Blic ranije pisao, ona nerazumno i tiho govori, a ima strah od svake muške osobe koja joj priđe. Trenutno se nalazi na liječenju i oporavku u posebnom boksu u Tiršovoj, gdje ima danonoćnu njegu.

Povodom daljih postupaka u vezi sa ovim stravičnim slučajem koji je potresao javnost oglasilo se i tužilaštvo, piše espreso.co.rs.

Prvo osnovno javno tužilaštvo je od 24. marta, kada smo dobili saznanja za nasilje u porodici, odnosno kada je tadašnji dežurni zamjenik obaviješten za zlostavljanje i mučenje od okrivljenog U. P. prema oštećenoj sa kojom je okrivljeni bio u emotivnoj vezi, a prije svega kada je dijete pronađeno samo u stanu, akcenat stavilo da se u saradnji sa inspektorijatom PU za Grad Beograd okrivljeni pronađe i liši slobode – navelo je u saopštenju Tužilaštvo i dodalo:

Potom je zatraženo da se okrivljenom U. P. nakon zadržavanja, odredi pritvor, što je po našem prijedlogu sudija za prethodni postupak Prvog suda i uradio. Pored sprovođenja istrage za krivična djela koja smo naveli u saopštenju, provjerićemo preko policije i drugih državnih organa i sve ostalo što bi dovelo do eventualno novih postupaka i to: protiv lica u čijem je stanu uhapšen, da li je nekon pružio pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela. Da li je bio s njim (jedno ili više lica), da li mu je pomagao i na koji način, da li su u rodnom srodstvu ili nisu.

Biće izvršena provjera i da li ima propusta u Centru za socijani rad u periodu od donošenja presude do pronalaska djeteta u stanu i stanju koje je bilo strašno, kao i da li ima propusta u službi zaduženoj za obrazovanje djeteta, odnosno polazak u školu, zatim onih koji su trebali da evidentiraju djevojčicu za vakcinaciju, vrtić i predškolsko.

Za neke od tih propusta ministarstva i zaštitnik građana vrše provjere i nadzor, a koje izvještaje ćemo, takođe, zatražiti. Tu dokumentaciju ćemo potom dostaviti na ocjenu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, radi procjene da li ima krivičnog djela iz nadležnosti višeg suda pred kojim postupaju – zaključuje Tužilaštvo.

Podsjećanja radi, otac je kćerku godinama držao zatočenu u stanu, dijete nikada nije upisalo školu, niti bilo kod ljekara.

Slučaj je rasvijetljen nakon što je Uroša za nasilje prijavila emotivna partnerka Ivana L., koja je ispričala nadležnim organima kako je nasilnik nju, kao i njegovu kćerku, držao zatočene u stanu! On je Ivanu tukao i zlostavljao, a tek nakon njene prijave otkrivena je tragična sudbina djevojčice.

Djevojčica je nakon prijave odvedena kod ljekara, koji su dijete zatekli vidno zapušteno i izgladnjelo, a od potresnog prizora rasplakali su se i medicinski radnici.

Prihvati notifikacije