Svijet

ISPRAVLJENO U Kini nije padala "kiša crva"

Ova vijest je ažurirana 24. marta 2023. u 13:24 sata, promijenjen je i naslov koji je prvobitno glasio "ISTO PREDZNACI SUDNJEG DANA U Kini crvi padaju sa neba!?".

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER

Posljednjih dana, snimak koji je postao viralan na društvenim mrežama na kojem se vidi “kiša crva” na ulicama Kine i vijest gdje ljigave bube prekrivaju automobile je prenio i naš portal 9. marta 2023.

Portal Raskrinkavanje je utvrdio da stručnjaci kažu da su ovi “crvi” zapravo cvasti s drveća.

U tweetu koji smo i mi prenijeli je objavljen videosnimak u trajanju od 11 sekundi na kojem je prikazano nekoliko parkiranih automobila u Pekingu na kojima se nalaze navodni crvi.

Prvobitno smo prenijeli da su zbunjeni stanovnici Pekinga upozoreni da koriste kišobrane nakon što je u glavnom gradu Kine počela da pada neobična kiša. Poslednjih dana, video je postao viralan na društvenim mrežama na kojem se vidi “kiša crva” na ulicama prestonice, a ljigave bube prekrivaju automobile.

Tačnost navoda da je u Kini padala kiša crva provjeravale su svjetske fact-checking platforme kao što su Verify i Reuters. U analizi koju je Reuters objavio 17.3.2023. godine navodi se da su se na društvenim mrežama i u nekim medijskim člancima na engleskom govornom području pojavile tvrdnje da je u Kini došlo do kiše crva. Kao “dokaz” tih navoda korišten je pomenuti videosnimak s Twittera.

Reuters je ustanovio da detalji s registracijskih oznaka automobila na snimku upućuju na zaključak da je snimak nastao u provinciji Liaoning u sjevernoj Kini. Dakle, snimak, po svemu sudeći, jeste nastao u Kini. Međutim, na njemu nije “kiša crva”.

Kako su za Reuters objasnili/e eksperti/ce, snimak prikazuje cvasti kineske bijele topole, koje se kolokvijalno nazivaju i “mace”, i kojih ima u izobilju u ovom dijelu Kine.

Dakle, viralni videosnimak jeste nastao u Kini, ali ne prikazuje “kišu crva”, nego su na njemu, kako objašnjavanju stručnjaci/kinje iz botanike i genetike, cvasti bijele topole, vrste drveta zastupljenog u Kini, koje cvjeta u ovo doba godine i daje resast, crvolik cvat. Prema riječima eksperata/tica, kiša crva bila bi i nemoguća u ovo doba godine zbog niskih temperatura koje ove životinje izbjegavaju.

Prihvati notifikacije