Svijet

Islamska zajednica u Holandiji uputila žalbu zbog prodaje dijelova za avione Izraelu

Grupa za monitoring prava muslimana u Holandiji uputila je u četvrtak žalbu protiv premijera prelazne vlade Marka Ruttea i dvojice ministara.

FOTO: EPA-EFE/JIM HOLLANDER
FOTO: EPA-EFE/JIM HOLLANDER

Advokat Reinout Sterk, koji je član pravnog tima koji predstavlja muslimansku grupu, rekao je za Anadolu da je žalba podnesena i protiv ministrice vanjskih poslova Hanke Bruins Slot i ministrica vanjske trgovine Liesje Schreinemacher.

Sterk je također kazao da je vlada prodala rezervne dijelove za avione F-35 Izraelu uprkos upozorenjima i da će stoga biti smatrana odgovornom za saučesništvo u ratnim zločinima.

Naglasio je da bilo kakva vrsta isporuke oružja Izraelu ili razmjena obavještajnih podataka rizikuje da Holandiju učini saučesnikom u izraelskim ratnim zločinima.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak navečer objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

U Pojasu Gaze je od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi, ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

Prihvati notifikacije