Uvijek je dobro pojesti nešto na kašiku što bi naše majke i nane rekle. Ručku kojem niko neće odoljeti je grašak.
Sastojci:
500 g graška
500 g piletine ili teletine
1 crni luk
1 praziluk (po želji)
1 šargarepa
1 krompir
3 čehna bijelog luka
1 kesica instant krem čorbe od graška
suhi biljni začin, biber
1 kašičica slatke mlhevene paprike
malo mirođije
2 kašike kečapa
1 kašičica suhog vlašca (po želji)
U pitanju je priprema sa mirođijom.
Priprema:
Propržite isjeckan crni luk i praziluk i posolite. Dodajte meso isjeckano na kockice. Začinite suhim biljnim začinom, biberom i slatkom mljevenom paprikom. Ako želite, možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac.Kada se meso malo upržilo, ubacite sitno sjeckan krompir, šargarepu i bijeli luk. Promiješajte, pa dodajte grašak i opet promiješajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte vodom.
Poklopite i kuhajte na tihoj vatri.
Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuhajte otprilike 30-45 minuta. Ako nemate željenu gustinu, dodajte kašiku brašna i dobro izmiješajte da ne bude grudvica.