Svijet

Iran odbacio rezoluciju IAEA kao "politički motiviranu"

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani odbacio je u ponedjeljak nedavnu rezoluciju koju je usvojila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), rekavši da je “anti-iranska” i “politički motivisana”.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
FOTO: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Portparol je izjavio tokom sedmične konferencije za novinare kako Iran očekuje od IAEA da izbjegne “političke akcije” i “omogući iransku saradnju s međunarodnom agencijom za nuklearni nadzor kako bi obje strane mogle ostvariti dobre rezultate”, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Kanaani je dodao da su iranske nuklearne aktivnosti pod nadzorom agencije, te da je IAEA izvela najviše inspekcija iranskih nuklearnih aktivnosti.

Prošle je sedmice Odbor guvernera IAEA usvojio rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka, i koja poziva Iran da sarađuje s istražiteljima IAEA po pitanju navodnih “tragova urana” na brojnim od njegovih “neprijavljenih” lokacija. Iran je odbacio te navode.

Kanaani je kazao da akcija četiri zapadne zemlje ima za cilj prekinuti tehničku saradnju između Irana i agencije.

U nedjelju je Mohammad Eslami, čelnik Organizacije za atomsku energiju Irana, izjavio da Iran želi “čvrst odgovor” na usvajanje rezolucije, prenosi Xinhua.