Svijet

Irak na saslušanju pred ICJ-om: Izraelski prekršaji protiv Palestinaca predstavljaju genocid

Irak je pozvao Međunarodni sud pravde da preduzme sve mjere kako bi očuvao dostojanstven i siguran život Palestinaca.

medunarodni sud pravde
FOTO: ANADOLIJA

Irak je u četvrtak tokom saslušanja u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) rekao da izraelska kršenja protiv Palestinaca predstavljaju genocid, javlja Anadolu.

Pročitajte još

“Duboko smo zabrinuti zbog ljudske patnje širom Palestine, posebno u Gazi, kao rezultat varvarskih akcija izraelske okupacije protiv civila”, rekao je irački predstavnik Hayder Shiya al-Barrak, šef pravnog odjela Ministarstva vanjskih poslova na saslušanju pred sudom u Hagu.

On je dodao:

“Izraelska kršenja protiv Palestinaca su ravna genocidu.“

Irački predstavnik pozvao je Svjetski sud da “preduzme sve mjere kako bi očuvao dostojanstven i siguran život Palestinaca, u kojem uživaju sva ljudska prava”.

Javna saslušanja počela su u ponedjeljak u Hagu nakon zahtjeva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

Južnoafrička Republika je krajem decembra pokrenula tužbu na ICJ-u kojom Izrael tereti za genocid u Pojasu Gaze i zatražila od suda hitne mjere.

Haški sud je u januaru naredio Izraelu da preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći da spriječi akte genocida u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Takođe je naloženo Izraelu da preduzme trenutne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.410 Palestinaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Prihvati notifikacije