BiH

Intelektualci u zemlji i regionu pozivaju na usvajanje Rezolucije UN-a o Srebrenici

U regionu raste broj reakcija na sadržaj nacrta Rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, jedne od najznačajnijih organizacija za dokumentovanje činjenica o ratnim zločinima u regionu, upozorila je jučer na važnost usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN.

Nije prihvatljivo – civilizacijski, odbaciti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 1995. – upravo zato što neke nove generacije neće oprostiti današnjoj Srbiji, koja nema snage da se distancira od prošlosti u kojoj nema svojih dobrih djela”, rekla je Kandić.

Veton Suroi, novinar i pisac, jedan od pregovarača za mir i nezavisnost Kosova i osnivač poznate medijske grupe KOHA, upozorava da je usvajanje Rezolucije ključni test za Srbiju.

Članstvo Kosova u Vijeću Evrope i rezolucija UN-a o Srebrenici proljetni su testovi za stabilnost evroatlantske zajednice Srbije. Osporavanje ovih pitanja dodatno udaljava Srbiju od normalizacije“, upozorava Suroi.

Više od 200 intelektualaca

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je od preko 200 intelektualaca i zvaničnika u zemlji, regionu i svijetu da se izjasne i podstaknu usvajanje Rezolucije. S tim u vezi, na Twitteru su (X) podijelili prijevod teksta Rezolucije na bosanski jezik.

Rezolucijom će se osigurati da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine koji će se obilježavati svake godine. Ona bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici. Podstiče države članice da štite činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, za sprječavanje revizionizma i ponavljanja genocida u budućnosti, također bezrezervno osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici”, navodi se u nacrtu Rezolucije.

Memorijalni centar je zahvalio predsjedniku Ruande Paulu Kagameu i predsjedniku Njemačke Frank-Walter Steinmeieru.

Pored Ruande i Njemačke kao predlagača, za sada su zvanični su-predlagači Rezolucije Čile, Novi Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Slovenija, Albanija, Francuska, Bosna i Hercegovina, Italija, Irska, Lihtenštajn, Holandija i Finska”, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.