Svijet

Indija pokreće misiju za slijetanje na mjesec

Indija je u petak lansirala raketu s bespilotnom svemirskom letjelicom kako bi sletjela na Mjesec, što je njen drugi pokušaj da to učini dok njezin svemirski program nastoji dosegnuti nove visine.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Raketa LVM3-M4 poletjela je iz Sriharikote u južnoj državi Andhra Pradesh noseći svemirsku letjelicu Chandrayaan-3, dok su hiljade entuzijasta prisustvovale ovom događaju.

– Chandrayaan-3 je započeo svoje putovanje prema Mjesecu. Stanje svemirske letjelice je dosta dobro – objavila je na Twitteru Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO).

Najmnogoljudnija nacija na svijetu ima relativno niskobudžetni svemirski program koji se brzo približava prekretnicama koje su postavile globalne svemirske sile, navodi AFP.

Samo su Rusija, Sjedinjene Države i Kina dosad uspjele kontrolirano slijetanje na površinu Mjeseca.

Posljednji pokušaj Indije da to učini završio je neuspjehom prije četiri godine, kada je zemaljska kontrola izgubila kontakt nekoliko trenutaka prije slijetanja.

– Chandrayaan-3 piše novo poglavlje u indijskoj svemirskoj odiseji – napisao je na Twitteru premijer Narendra Modi iz Francuske, gdje je bio počasni gost na paradi povodom Dana Bastille u Parizu.

– Vidi se visoko, uzdižući snove i ambicije svakog Indijca – rekao je Modi.

Ako ostatak ove misije prođe po planu, Chandrayaan-3, što na sanskrtu znači “Mjesečeva letjelica”, sigurno će sletjeti u blizini malo istraženog južnog pola Mjeseca između 23. i 24. augusta.