Svijet

IGK: Amazon Prime Video Kanada uklonio sa svoje platforme film "Srpska: Borba za slobodu"

Institut za istraživanje genocida iz Kanade saopćio je da je Amazon Prime Video Kanada uklonio sa svoje platforme film o negiranju genocida u Srebrenici "Srpska: Borba za slobodu” nazivajući to još jednom pobjedom.

FOTO: ARHIV / AA
FOTO: ARHIV / AA

Autor filma je srpski režiser Boris Malagurski, bivši saradnik ruskih medija Russia today i Sputnik. Poznat je po kontroverznim dokumentarnim filmovima “Crna Gora, podeljena zemlja” i “Kosovo, momenat u civilizaciji”, koji su izazvali negativne reakcije i zahtjeve za zabranom prikazivanja u mnogim zemljama.

IGK se pismom obratio Amazon Prime Video Kanada sa zahtijevom da se ukloni navedeni revizionistički film.

Film je uklonjen sa platforme.

“Još jedna pobjeda u borbi protiv negatora genocida, falsifikatora historijskih, sudskih i naučnih činjenioca o genocidu, i glorifikatora presuđenih ratnih zločinaca. Nema tolerancije sudskim, historijskim i naučnim činjenicama o agresiji i genocidu u BiH. O istini i pravdi se mora glasno i jasno govoriti. Šutnja o istini je dio strategije antibosanske koalicije.

U borbi protiv negiranja genocida glas žrtava i svjedoka genocida, ali i istraživača i aktivista se mora još glasnije čuti. Mora se organizovano i znalački suprotstaviti antibosanskim lobističkim centrima, negatorima genocida, revizionistima sudskih činjenica i glorifikatorima osuđenih ratnih zločinaca”, saopćeno je iz IGK-a na čijem je čelu Emir Ramić.

Prihvati notifikacije