Magazin

Idemo na Mars: Naučnik živi u bunkeru na dnu Atlantskog okeana u skučenoj kapsuli - koja ima čak i bazen - u misiji NASA

Naučnik provodi 100 dana pod vodom kako bi testirao NASA-in tehnički set za Mars.

FOTO: DRDEEPSEA
FOTO: DRDEEPSEA

Naučnik koji živi 30 stopa ispod površine Atlantskog okeana dao je za DailyMail.com uvid u svoj privremeni dom, daleko od kuće, gdje će provesti 100 dana.

Joseph Dituri, 55, penzionisani mornarički oficir, trenutno živi u kućici od 100 kvadratnih stopa, gdje testira tehnologiju NASA postavljenu za Mars i tretmane za preokretanje starenja.

Dituri proučava kako ljudsko tijelo reaguje na dugotrajno izlaganje ekstremnom pritisku u malom prostoru tokom 100 dana – u sličnom okruženju će izdržati heroji koji putuju u svemir dok putuju na Crvenu planetu.

FOTO: DAILYMAIL.COM
FOTO: DAILYMAIL.COM

Dok je podvodna loža mala, pod ima radni prostor, kuhinju, kupatilo, dvije spavaće sobe i mali ‘bazen’ koji služi kao izlaz i ulaz te prozor sa pogledom na okean.

Dituri, koji je započeo misiju 1. marta, rekao je za DailyMail.com iz bunkera 24. dana: ‘Sviđa mi se, imam aparat za kafu jer Bog zna da se nauka ne događa bez kafe.’Jedan od uređaja koji se testira je pre-NASA alat, što znači da se mora testirati prije nego što ga agencija preuzme.

FOTO: DAILYMAIL.COM
FOTO: DAILYMAIL.COM

Slično je trikorderu “Zvjezdanih staza”, koji skenira tijelo kako bi pratio zdravlje osobe i utvrdio da li joj je potrebna medicinska pomoć.

Dituri također istražuje kako spriječiti gubitak mišićne mase dok je u svemiru, što muči astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

‘Idemo na Mars, ali će nam trebati 200 dana da stignemo tamo u najboljem kućnom i prijelaznom roku’, rekao je Dituri za DailyMail.com.

‘Kada stignete tamo, imaćete smanjenu mišićnu masu i nećete moći da vidite daleko, i nećete biti u stvarno dobroj formi, i imaćete smanjenu gustina kostiju, a mi ćemo vas teško dovesti na ponovno izdržljivo tržište dok ono sleti i tresne na Zemlju.

‘Mislim da je to možda loša ideja i da prvo moramo nešto shvatiti, ali to sam samo ja.’

Diturijev dom daleko od kuće nalazi se u Jules’ Undersea Lodgeu u Key Largu.

‘Postoji televizor, ali stvarno ne znam kako da ga upalim. Imam mali zamrzivač kao u hotelskoj sobi’, rekao je, napominjući da drži zalihu čokolade.

FOTO: DAILYMAIL.COM
FOTO: DAILYMAIL.COM

Na polici je mala mikrovalna pećnica, jedino što se može koristiti za kuhanje.

‘Svaki dobar hotel mora imati bazen, a moj hotel ima mali bazen napolju’, rekao je Dituri.

‘Ovako ulazimo i izlazimo iz staništa. Dakle, kada idem na ronjenje sa svom svojom ronilačkom opremom, obučem je. Izađem iz rupe, a onda ronim okolo. Tako ljudi ulaze i izlaze.’

Dituri spava na dvokrevetnom krevetu s malim krevetom na vrhu, što je isto kao u susjednoj prostoriji za naučnike koji ga posjećuju.

On trenutno ima 28 dana, od 28. marta, u svojoj 100-dnevnoj misiji, a kada završi, oborit će rekord – prethodni rekord za većinu dana provedenih pod vodom od nevojske bio je 73.

A Dituri će provesti 10 dana više ispod površine nego što vojno osoblje provede u podmornicama. Vojne podmornice mogu podržati samo 90-dnevne izlete prije povratka na obalu.

Iako testira futurističku tehnologiju, Dituri je za DailyMail.com rekao da je drugi dio misije podučavanje djece o morskom prostoru.

FOTO: JOSEPH DIUTRI
FOTO: JOSEPH DIUTRI

‘Želim doći do ove djece i razgovarati s njima o nauci i inženjerstvu, zapravo biti naučnik, biti pod vodom i raditi cool stvari za razliku od čaša, mikroskopa i učionica,’ rekao je dok je objašnjavao kako djeca rone i daju mu pet na prozoru.

On, međutim, također želi pomoći astronautima da izdrže dugo i usamljeno putovanje do Marsa.

Uređaj za skeniranje tijela koji se testira mnogo je veći od verzije koja bi putovala s astronautima na Mars.

Radi tako što skenira tijelo, a zatim korisnik unosi simptome koje analizira kompjuter kako bi se utvrdila bolest ili ozljeda.

„Čak i neko ko je jedva medicinski obučen može ovim da operiše i nekako shvati šta se dešava i šta nije uredu u ljudskom tijelu“, rekao je Dituri.

Dituri je rekao za DailyMail.com da mu se mišić bicepsa povećao od početka misije.

Iako testira futurističku tehnologiju, Dituri je kazao za DailyMail.com da je drugi dio misije podučavanje djece o morskom prostoru.

Unutar kapsule nalaze se WC i mala tuš-kabina.Dituri je svoju strast za naukom pronašao dok je 28 godina služio u američkoj mornarici kao oficir za ronjenje na saturaciju.

Uz veće bicepse, spava duže i dublje nego kada je na površini.

Dituri i mnogi drugi naučnici vjeruju da bi se izvor mladosti mogao skrivati ​​u dubinama.

Prethodna istraživanja su pokazala da se tjelomeri, koji štite hromozome od habanja, produžuju kada je tijelo pod ekstremnim pritiskom.

FOTO: DAILYMAIL.COM
FOTO: DAILYMAIL.COM

‘Sumnjam da će mi tjelomeri nakon 100 dana pod ovim pritiskom biti mnogo duži. Dakle, dodajem, tako dodajem svom životu, tako da sa kombinovanim rastom mišića.’

Nakon penzionisanja 2012. kao komandant, Dituri se upisao na Univerzitet Južne Floride kako bi stekao doktorsku diplomu da bi naučio više o traumatskim ozljedama mozga.

“Bilo mi je dosadno tokom COVID-a jer mi nisu dali da liječim pacijente prvih nekoliko mjeseci, pa sam napisao knjigu”, rekao je Dituri i napomenuo da je dostupna na Amazonu.

Zove se ‘Tajne u dubini.’ Radi se o simpatičnom italijanskom dječaku iz New Yorka koji se pridruži mornarici i dovede ga u gomilu problema s CIA-om.

Dok naučnik radi na pronalaženju lijeka za bolesti astronauta, također mu nedostaju tri.Njegova 21-godišnja kćerka Gabrielle će diplomirati na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u maju – događaj kojem ne može prisustvovati.

Sophie, 19, rado radi u restoranu u Južnoj Tampi na Floridi, a Josephine, 27, magistrirala je psihologiju i radi u New Yorku.

NASA je u potrazi za kasnim 2030-im ili početkom 2040-ih kada će poslati prve ljude na Mars, gdje će živjeti i istraživati ​​oko 30 dana.

Diturijevo istraživanje bit će vitalna komponenta ove epske avanture, jer će odvažni pojedinci provesti najmanje 200 dana u maloj kapsuli.

Trenutno, astronauti gube mišićnu masu, imaju oslabljen vid i čak se smanjuju dok su u svemiru – ali penzionisani oficir mornarice mogao bi pomoći da preokrene ove efekte dok je 30 stopa ispod Zemljinog okeana.

Prihvati notifikacije