Magazin

I TO JE ESTRADA: Mensur Dimnjačar je za Ginisa!

Pored dobrote koja ga krasi, humnanosti, prijateljstva i svega onog za šta se može reći-ljudina od čovjeka, Mensur Bajrektarević, iz Zagreba, poznatiji kao Mensur Dimnjačar moga bi ući u Ginisovu knjigu rekorda po broju poslova kojima se bavi.

Mensur Bajrektarević Dimnjačar
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Kao vrsni interpretator narodnih pjesama snimio je više albuma, ponekad i nekoliko njih u toku jedne godine, a nema festivala na kojem nije nastupio i na kojem nije „ćapio“ neku od nagrada. No, pjesma nije jedinio čime se bavi.

Vlasnik je vrlo uspješne dimnjačarske firme „Dimo promet“ u Zagrebu zbog koje je i „zaradio“ nadimak Dimnjačar po kojem ga danas prepoznaju.

-Nerijetko su neki od zadovoljnih klijenata, nakon dimnjačarskih poslova koje smo uspješno obavili, tražili da im što šta i otpjevam, kaže Mensur Bajrektarević. Takva druženja su se, „uz iće i piće“, znala produžiti do duboko u noć.

Uz dimnjačarski posao prepoznatljiv je i po poslovima vezanim za turizam i ugostiteljstvo. Njegova „Vila „Lara“ u Klenovci kod Crkvenice postala je stjecište brojnih turista koji su, pored udobnih apartmana, uživali i u predivnoj Klenovičkoj plaži.

Mensur Bajrektarević Dimnjačar
FOTO: E. MURAČEVIĆ
FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM

-Nakon „garavog“, dimnjačarskog, posla i putovanja po brojnim koncertima i sam se najbolje odmorim u Klenovici – kaže Mensur Dimnjačar. Ovo je, jednostavno, raj na zemlji i ko ovdje nije bio nezna šta ljepota, uistinu, znači.

Zbog štampanja svojih albuma ali i projekata svojih kolega osnovao je Produkcijsku kuću „Euro Stars“ koja je na tržište izbacila brojne audio i video projekte. Sam voli reći kako su mu jedni od nadražih oni sa markicom „3M“ na kojima su zajedno, pored njegovih, snimljene i pjesme Milančeta Radosavljevića iMehe Hrštića.

-Produkcijski posao je nešto što, uistinu, sa ljubavlju radim, kaže Mensur. Jednostavno, želim da svima onima koji, uistinu, dobro pjevaju, a nemaju dovoljno sredstava da se „poguraju“, pružim šansu da se predstave široj javnosti. (E.M.)