Svijet

Hvaldimir, kit koji je optužen da je ruski špijun, viđen u švedskim vodama (VIDEO)

Hvaldimir je kit beluga koji je u Norvešku stigao 2019. noseći pojas, što je izazvalo spekulacije da je obučen da bi mogao biti ruski špijun.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Sada se kit ponovo pojavio kod obala Švedske, izvijestila je organizacija OneWhale.

“Nakon četiri godine plivanja južno od obale Norveške, Hvaldimir, širom svijeta poznat kao ruska špijunska beluga, sada je u švedskim vodama”, navodi OneWhale u saopćenju.

Hvaldimir je nedavno viđen u Oslu, glavnom gradu Norveške, što je izazvalo strahove za sigurnost kitova s ​​obzirom na gust saobraćaj čamaca u tom području.

“Ali poznati kit špijun izbjegao je opasne vode kod Osla u smjeru Švedske”, navodi se u saopštenju OneWhalea.

Poznato je da Hvaldimir prati brodove i igra igre s onima na brodu.

Udruženje je naglasilo da je Hvaldimirov život u opasnosti i da je potrebno “napraviti rezervat prirode koji će mu omogućiti da živi svoj život na najprirodniji mogući način”.

Zašto je kit beluga optužen da je ruski špijun?

Hvaldimir je stekao svjetsku slavu 2019. godine nakon što je viđen kako nosi pojas sa nosačima za nošenje GoPro kamera , koje su relativno male.

Dio teorije da je kit beluga ruski špijun nastao je zato što je na pojasu pisalo “Oprema Sankt Peterburga”, što nas je navelo da pretpostavimo da je kit došao iz Murmanska, u Rusiji, i da ga je obučavala vojska ove zemlje.

Moskva nikada nije izdala nikakvu zvaničnu reakciju na norveške spekulacije da bi ona mogao biti “ruski špijun”.

Ne samo kitove beluge već i delfine optužuju za špijune.

Godine 2022. Pomorski institut Sjedinjenih Država otkrio je da je Rusija koristila špijunske delfine tokom početka invazije na Ukrajinu. Optužba je popraćena satelitskim snimcima koje je snimio Maxar Technologies.

I napomenuo je da je ruska mornarica postavila dva kaveza dresiranih delfina u luci Sevastopolj, koja se nalazi na poluostrvu Krim.

Prema američkim vlastima, cilj rude vojske bio je da zaštititi pomorsku bazu na Crnom moru.

Beluga kitovi mogu doseći veličinu od šest metara i žive između 40 i 60 godina. Uglavnom naseljavaju ledene vode oko Grenlanda, sjeverne Norveške i Rusije, piše unotv.

Prihvati notifikacije